Rechts Ashton Randle, voorzitter van de New Yorkse afdeling van de Log Cabin Republicans. Beeld
Rechts Ashton Randle, voorzitter van de New Yorkse afdeling van de Log Cabin Republicans.

Op de HudsonArnon Grunberg

Arnon Grunberg gaat de ondergang met een glas prosecco tegemoet

Arnon Grunberg vaart noordwaarts op de rivier de Hudson en spreekt mensen die zichzelf zien als andersdenkend, liefhebbers van de waarheid, beschermers van de vrijheid. In zeven afleveringen doet hij verslag van zijn reis.

De bootreis zit erop, vrijdagavond keer ik met de trein terug naar New York City. Mijn wereld is veranderd, ik blijf de monologen van zelfbenoemde vrijheidsstrijders horen.

In New York City zal ik Ashton Randle ontmoeten, een dertiger, hij is voorzitter van de New Yorkse afdeling van de Log Cabin Republicans, een organisatie van Republikeinen die de belangen van de lgbtq-gemeenschap binnen de partij promoten.

‘Ik lobby niet, ik informeer’

Randle identificeert zich politiek gezien als een fiscaal conservatieve Republikein, daarnaast is hij naar eigen zeggen een mannelijk lid van de lgbtq-gemeenschap. Men zou kunnen zeggen dat hij ook zwart is, maar zo identificeert hij zich niet en je moet de ander nooit ongevraagd van etiketten voorzien. Hij werkt als lobbyist voor medische bedrijven. “Ik lobby niet”, zegt hij. “Ik informeer.”

In Café Mitla komt deze middag de New Yorkse afdeling van de Log Cabin Republicans bijeen. Een man of tachtig, veel jonge mensen, veel colbertjes, hier en daar een korte broek.

Het vorige bestuur van de New Yorkse afdeling stapte op toen Trump president werd, maar Randle heeft niets tegen Trump. Vooral vanwege zijn fiscale beleid. “Je kunt geen voorspoed creëren door middel van belastingheffing. Trump was geen racist. Hij heeft veel voor minderheden gedaan, ook voor de lgbtq-gemeenschap, de zwarte gemeenschap.”

Na ruim een uur wijn en prosecco drinken wordt het woord gegeven aan Hervé Pierre, een Franse modeontwerper (“ze hebben me een Amerikaans paspoort gegeven, maar geen Amerikaans accent”) die jurken heeft ontworpen voor Laura Bush, Hillary Clinton, Michelle Obama en Melania Trump. Pierre is een kleine springerige man die zijn bewondering voor Melania laat blijken. Ook maakt hij duidelijk dat hij meent dat de verkiezingen gestolen zijn.

Dubbelleven

Na afloop komt een Aziatische jongeman op me af. “Het valt niet zo goed in de New Yorkse lgbtq-gemeenschap als je conservatief bent. Eigenlijk heb ik een dubbelleven. Ik vertel mijn vrienden ook niet dat ik me niet laat vaccineren.”

Ergens in de verte hoor ik de indringende stem van Hervé ­Pierre.

Geen maskers. Veel prosecco. De pandemie lijkt nooit bestaan te hebben.

Wat zei de voormalige minister van defensie, Rumsfeld, over de invasie in Irak toen die uit de hand liep? Freedom’s untidy. Vrijheid is slordig – in Irak, New York en elders.

Met de slordige vrijheid als een prachtige ongelukskraai op je schouder kun je de ondergang beter met een glas prosecco in de hand tegemoetgaan.

Ik tast toe.

(Wordt vervolgd)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden