null Beeld

ColumnJamal Ouariachi

Ho! Stop! Dit is niet het moment voor kritiek op de monarchie

Jamal Ouariachi

Anderhalve week lang beheerste haar dood het nieuws. Zij, de koningin die tot wasdom kwam in een koloniale – (‘Ho! Stop! Dit is niet het moment voor ­kritiek!’) In regenbogen boven Balmoral en Buckingham Palace werden tekenen gelezen, mensen zagen wolken in de vorm van Elizabeths hoofd. We zijn jagers-verzamelaars die nooit beter hebben geleerd dan naar de hemel te kijken en te denken: daar huizen de goden, ze geven ons tekenen. (‘Jij hebt gewoon geen gevoel voor symboliek.’)

We zagen haar kinderen dagelijks aan ons voorbijtrekken. Charles, de nieuwe koning, belastingvrij vastgoedhandelaar, belastingvrij erfgenaam, koning van een Groot-Brittannië vol voedselbanken. Charles III van de Paradise Papers, verdacht van handel in koninklijke onderscheidingen, wie kent hem niet? Of zijn broertje, Andrew, graag geziene gast op de maagdelijke eilanden van wijlen zijn vriend Jeffrey Epstein, arme Andrew, verondersteld misbruiker van minderjarigen. (‘Respectloos!’)

Barbaars instituut

Enfin, wie zou er niet verknipt raken als ongevraagd lid van zo’n barbaars instituut? (‘Schande!’) Maar wat was het allemaal mooi, hè? Die tradities, die rituelen, al dat gloedvolle ceremonieel. En wat was de kerk er weer als de kippen bij om een hoofdrol op te eisen. Dat oude huwelijk tussen monarchen en priesters nieuw leven ingeblazen. Traditiegetrouw bedwelmden zij het volk met het bladgoud van leeggegraasde symboliek. ­Volgende week staan diezelfde priesters weer te ageren tegen abortus, maar – (‘Oneerbiedig!’)

En toen het hoogtepunt der hoogtepunten: de begrafenis. Terwijl politici de wereldbevolking op het hart drukken wat minder te vliegen vanwege het klimaat en de verwarming lager te zetten vanwege de energiecrisis, vlogen van over de hele wereld ­staatshoofden naar Londen voor de plechtigheid.

De uitnodiging voor de Saudische moordenaar-slash-kroonprins Bin Salman was al verzonden. Er moest eerst kritiek van mensenrechtenorganisaties aan te pas komen voordat Saudi-Arabië besloot dan maar een andere prins te sturen. (‘Maar koningshuizen vormen een verbindende kracht!’)

Pandjesprins met zijn speelgoedcircuit-aan-zee

Wat stuurden wij erop af? De drie prominentste leden van de familie Lockheed-­Zorreguieta, de familie die een villa liet bouwen in Mozambique en er pas na kritiek van normale mensen achter kwam dat dat niet zo’n fris idee was, de familie die Edwin de Roy van Zuydewijn liet bespioneren, de ­familie van de Pandjesprins met zijn speelgoedcircuit-aan-zee, de familie Speedboot­-Slavenkoets, de familie Biertje-Met-Poetin, de familie Griekenland-in-coronatijd, de familie die in deze dagen van groeiende armoede volgens de gelekte miljoenennota 450.000 euro erbij krijgt in 2023.

(‘Wat zeg je? Een ondemocratisch instituut? Wees toch blij dat koningshuizen voor stabiliteit zorgen in deze onzekere, gepolariseerde en van populisme vergeven wereld!’)

Maar op een kwade dag heet de eerste in de lijn van troonopvolging ineens Bin Salman. Maak dan je democratische borst maar nat.

Jamal Ouariachi is schrijver. Behalve­­ romans en verhalen schrijft hij onder meer recensies en columns. Lees hier eerdere columns van Ouariachi terug.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden