null Beeld

Zelf doenMerel Kamp

Zo maak je een eenvoudige, niet-lelijke boekenkast. Ook zonder eigen zaag

Merel Kamp

In Toepassingen van het erotische; het erotische als macht noemt dichter en activist Audre Lorde het maken van een boekenkast, naast onder andere het schrijven van een gedicht en het zich tegen het lichaam van een geliefde aanvlijen, als voorbeeld van een ‘erotisch bevredigende ervaring’. Wie nu hoopt op seks, wordt teleurgesteld, dat zeg ik maar direct. De term ‘erotisch’ heeft in ons dagelijks taalgebruik een andere betekenis dan Lorde eraan geeft. Voor haar is het erotische oorspronkelijk een vrouwelijke verlangende, (creatieve) kracht.

Leven in lijn met het erotische zorgt niet alleen voor plezier en vervulling, maar ook voor verbinding – met het zelf én de ander. Lordes tekst is een aanklacht tegen de vervreemding van de eigen verlangens, die het patriarchale en kapitalistisch systeem vrouwen oplegt. Wie leeft volgens haar eigen kracht pleegt zo een daad van verzet. En het bouwen van een boekenkast, kan zo dus (binnen een bepaald systeem) een radicale en erotische daad zijn.

Toen ik zo’n twintig jaar geleden samen met mijn toenmalige vriendin voor het eerst een boekenkast maakte, waren we ons van dit alles niet bewust. Billy’s vonden we lelijk, dat wisten we wél. We wilden graag iets niet-lelijks. Bij gebrek aan budget, maakten we er zelf een. Dat vonden we leuk. Het was een heel gedoe en er ging van alles mis. Maar toen de kast in de lak stond, dronken we vervuld een biertje en vierden onze onbewuste daad van verzet.

null Beeld Merel Kamp
Beeld Merel Kamp

Tips:

Een eenvoudige, niet-lelijke kast van plaatmateriaal met verspringende vakken maak je, met wat kluservaring, ook zonder eigen zaag – en ook als het voor jou geen daad van verzet is.

Bepaal eerst de breedte en de diepte van de kast en het aantal planken. Stel, je maakt een kast met drie staanders van 220h x 80b x 25d. Een standaardplaat is 122 cm bij 244 cm en 18 mm dik. Uit één plaat haal je vier stroken van 240 x 25 cm. Uit die stroken haal je de legplanken en staanders. Bij een kast van 80 cm breed met drie staanders, zijn de legplanken: 80 cm – (3 x 18 mm dikte­ = 5,4 cm) / 2 = 37,3 cm breed. Bereken zo hoeveel plaatmateriaal je nodig hebt. Laat deze bij de bouwmarkt schoon (lelijke randjes eraf) en op maat zagen.

Verder nodig: een accuboor, een ­rolmaat, een blokhaak, houtschroeven, een houtboor met verzinkkop, schuurpapier (en schuurmachine) en iets om mee af te werken.

Werk op de grond of op een werkbank. Zet de planken aan de staanders: meet waar je de plank wilt hebben en zet op die hoogte op de staander een streep met behulp van de blokhaak. Met één hand houd je vervolgens de plank tegen de lijn op de staander. Met de andere hand boor je met de verzinkboor de gaten voor de schroeven voor. Boor dwars door de staanders tot in de plank. Niet te dicht bij de rand, die kan dan splijten. Schroef de plank vast. Ga door tot alles vastzit. Monteer als laatst de onder- en bovenkant. Schuur op en werk af met was of lak.

Schrijver én maker Merel Kamp laat deze winter zien hoe je veel meer dan je denkt zelf kunt maken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden