null

Weekendtips

Wegens succes verlengd: de Utrechtse visdeurbel

Beeld visdeurbel.nl

Op visdeurbel.nl kunt u voor het derde jaar op rij de sluisdeur opendoen voor vissen die van de Vecht naar de Kromme Rijn willen zwemmen.

Matthijs Valent

Het was geen lente waar ­terrasliefhebbers warm van werden, maar de winter ligt inmiddels echt achter ons. Dat is terug te zien bij plant en dier. En die ontwakende natuur wordt vastgelegd op menig webcam.

Er zijn talloze cams die ­gericht staan op broedende vogels of grazende dieren. Deze livestreams zijn doorgaans eenrichtingsverkeer, maar voor wie graag zelf een hand uit de mouwen steekt is er nu voor het derde jaar op rij de visdeurbel. Want de vissen rond Utrecht hebben uw hulp hard nodig.

Klik op de knop

Utrecht ligt namelijk op een vismigratieroute van de Vecht naar de Kromme Rijn, die elk voorjaar druk wordt gebruikt. De Weerdsluis vormt hier een obstakel, omdat die deze tijd van het jaar nog zelden opengaat. De oplossing: een onderwater­camera die livebeelden stuurt naar visdeurbel.nl, een site met een daadwerkelijk aan te klikken deurbel. Ziet u dat het druk wordt onderwater? Klik op de knop!

Het initiatief ging in 2021 van start. Utrechters omarmden de deurbel massaal. Tijdens het eerste jaar werd meer dan 100.000 keer op de knop gedrukt. Zelfs vanuit Australië.

Kattenkwaad

Volgens de informatie op de website komen alle meldingen daadwerkelijk terecht bij een dienstdoende sluiswachter, die kan besluiten de poort te openen. Dat klinkt overigens wel als een kattenkwaad-gevoelig systeem.

Zou de sluiswachter echt boven de knop hangen? Dat klinkt een beetje zoals Desmond uit de beroemde mysterieserie Lost (2004), die elke 108 minuten een code moest intikken om een ramp te voorkomen. Dat ging natuurlijk helemaal mis.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden