null Beeld

BoekrecensieGeschiedenis

Wat is normaal en wat niet? Sarah Chaney weet het antwoord

Elias van der Plicht

Glimlach in Polen niet naar wildvreemden. Dat weet Sarah Chaney sinds ze in Krakau bij de kassa vanuit gewoonte een vriendelijk gezicht opzette. De kunstmatige grijns werd door het van hun stuk gebrachte winkelpersoneel stuurs beantwoord: wie was die rare buitenlandse die zo abnormaal stond te grimassen? Emoties deel je toch alleen met een select groepje uitverkorenen?

In Ben ik normaal? onderzoekt de Britse auteur aan de hand van boeiende voorbeelden uit de geschiedenis en aansprekende anekdotes uit haar eigen leven wat normaal is en wat niet. Ze vertelt hoe kort de mens zich nog maar zorgen maakt over de vraag of ons lichaam voldoet aan de maatstaven, of onze kinderen zich aan de conventies aanpassen, en of ons seksleven wel standaard is.

Tot tweehonderd jaar geleden was het woord ‘normaal’ slechts een wiskundige term. Pas begin vorige eeuw drong het door in het alledaagse spraakgebruik. Volgens Chaney impliceert dit dat de mens zich voor die tijd geen zorgen maakte over de indruk die men op anderen maakte. Sluitend bewijs voor die stelling presenteert ze niet, maar Ben ik normaal? is een buitengewoon onderhoudend boek.

null Beeld

Sarah Chaney
Ben ik normaal? De 200-jarige zoektocht naar ‘normale mensen’ (en waarom die niet bestaan)
(Am I Normal)
Vert. Robert Neugarten
Brandt; 335 blz. € 22,50

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden