De keuken van Huis Doorn. Beeld Theo Scholten
De keuken van Huis Doorn.Beeld Theo Scholten

Weekendtips

Wat is er te doen? Van kunstpicknicken in Zeeland, dansen op Elephant tot Upstairs/Downstrairs in een kasteel in de buurt

Maaike Bos

HOREN
PODCAST: DE TAXIOORLOG

Sander ’t Sas met BNR

null Beeld

Als 24-jarig broekie staat radioverslaggever Sander ’t Sas in januari 2000 opeens tussen de taxichauffeurs, woedend om de nieuwe taxiwet én het wanbeleid en de corruptie binnen de Taxi Centrale Amsterdam. Zes jaar volgt hij de bloedige taxi-oorlog: ‘geld, geweld en geen genade’. Nu trekt hij zijn audio-archieven open en spreekt de hoofdrolspelers. Genomineerd voor de Zilveren Reissmicrofoon 2023. Bnr.nl/podcast/de-taxioorlog of PodNL.

ZIEN/ HOREN
FRINGE TOUR DELFT

1 t/m 11 juni

Lastig om voorstellingen te kiezen? Bij het Delft Fringe Festival van jonge makers laat je je leiden via de Fringe Tour. Een gids neemt je te voet mee naar drie voorstellingen op verschillende locaties. Gids Nathalie van der Hek (kunst-, cultuur- en streetart-projecten) selecteert weer anders dan cultuurvlogger Marco Dreijer, groot-gezin-moeder Annemarie Geerts (@demammavan) of cabaretier Pieter Jouke. Delftfringefestival.nl/programma/tours.

DOEN
KU(N)STPICKNICKROUTE

Fietstocht Walcheren, Zeeland
56, 30 of 26 km

null Beeld Judith de Witte
Beeld Judith de Witte

Fietsend langs duinen, dromerige dorpjes en zee kom je picknickplekken met kunstobjecten tegen. De lange route voert langs alle acht ‘kunst langs de kust’-plekken op Walcheren: de Slaapkamer, de Roze Wolk, de Koeien, het Oerwoud, de Zeilboot, de Eieren, de Kerktoren en de Golvende Bank. Vreemde objecten in het landschap, speciaal voor de route ontworpen door Joke de Witte. Kunstpicknicken.nl/walcheren.

HOREN
ELEPHANT

Tournee
t/m februari 2024

null Beeld Peter van Esch
Beeld Peter van Esch

Elephant is een lekker indie-gitaarbandje ontstaan in de lockdown toen de muzikanten niet wilden stilzitten. De naam? Die komt van The Elephant Song van Kamahl, een ‘zoetsappig heal the world-liedje’. Vonden ze wel mooi. Ze spelen 3 juni in Hellendoorn, 9 juni op Mañana Mañana, op festivals als de Vierdaagsefeesten in Nijmegen en de Zwarte Kross, en in de middelgrote popzalen van Nederland. Elephantmusic.nl.

DOEN
DAG VAN HET KASTEEL

Thema 2023: Upstairs/Downstairs
29 mei

O wee als de graaf of jonkvrouwe een keukenmeid op de gang tegenkwam. In kastelen werkte en leefde het personeel bij voorkeur in eigen vertrekken en gangen, zoals in dramaseries Downton Abbey of Upstairs/Downstairs (uitgezonden tussen 1971 en 1975). Dit jaar staan de koks, stalknechten en poortwachters; de gouvernantes, linnenmeiden en dienstboden in de schijnwerpers. Met een Verhalenbank, wandelroutes langs buitenplaatsen en meer. Zoek een kasteel op Dagvanhetkasteel.nl.

ZIEN
ED TEMPLETON: WIRES CROSSED

Bonnefanten Museum, Maastricht
t/m 17 september

Skaters worden ook ouder. Ed Templeton (1972, Californië) was een van de meest invloedrijke skateboarders aller tijden. Zichzelf van een trap af storten doet hij niet meer. Tegenwoordig bewerkt hij de rauwe leefstijlfoto’s die hij van 1995 tot 2012 nam, van zijn vrienden en de rebellerende subcultuur. Die mensen hebben ‘een steekje los’ zegt hij - de draadjes in hun hoofd gekruist: wires crossed. Bonnefanten.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden