Tom Dam in zijn woning in Amsterdam. Beeld Rosalie van der Does
Tom Dam in zijn woning in Amsterdam.Beeld Rosalie van der Does

Doen en latenTom Dam

Tom Dam neemt de geitenboerderij van zijn ouders over: ‘Ik heb er echt zin in’

Tom Dam (31) gaat binnenkort de geitenboerderij van zijn ouders overnemen met zijn zus. Geld uitgeven aan monteurs doet hij nooit. ‘Als er iets stuk is, los ik het zelf wel op.’

Ella Santhagens

Trok onlangs de beurs voor

‘Een goede skibril. Toen ik een tijdje terug op wintersport ging, had ik een bril die steeds besloeg. Daarna dacht ik: het is tijd voor een nieuwe. Eenmaal in Nederland kocht ik er een die ik op kan houden tijdens ­hevige sneeuwval, maar ook bij zonnig weer. Omdat dit model wat duurder was, ben ik er voorzichtig mee.”

Zet geld opzij voor

“Kitespullen. Ik wil namelijk leren kitesurfen. Afgelopen zomer was ik op Fuerteventura met vrienden. Daar nam ik toen wat lessen en het sprak me ontzettend aan. Maar om er echt je hobby van te maken heb je best wat nodig: een harnas, surfpak, surfplank, noem maar op.”

Bespaart niet op

“Festivals en uitgaan. Ik hou van technofestivals, Lowlands en de Zwarte Cross. Ook ga ik regelmatig uit in Amsterdam. Niet elke week hoor, dat kan ook niet. Ik werk namelijk zowel in het weekend als doordeweeks op de geitenboerderij van mijn ouders in het Amsterdamse Bos. Daar houden wij tweehonderd geiten, tweehonderd kippen, drie varkens, twee koeien en twee paarden.

Mijn werkdagen starten vroeg: om zes uur ’s ochtends begin ik met het melken van de geiten. Daarna voer ik ze en maak ik hun hokken schoon. Als ik dat heb gedaan, ga ik aan de slag met dingen die stuk zijn op het terrein en maai ik het gras. Als ik de avond van tevoren niet al bij mijn ouders ben, maar in mijn eigen appartement in Amsterdam slaap, gaat mijn wekker om vijf uur ’s nachts. Op die dagen is uitgaan dus niet handig.”

Geeft geen cent uit aan

“Monteurs en lassers. Ik ben een echte klusser en ben mijn hele leven al gek op techniek. Mijn ouders hebben mij van jongs af aan meegegeven zelf dingen te maken. Alle gebouwen op het terrein van de boerderij hebben zij zelf gebouwd; van de stallen tot het Hooiveld, een ruimte voor educatieve activiteiten.

Als er iets kapot is, dan repareren ze het altijd zelf. Ook mij geeft dat een kick, naast het feit dat ik het zonde vind om zulke dingen uit te besteden. Als er iets mis is met mijn badkamer of met mijn auto, dan los ik het zelf op.”

Werkt over vijf jaar

“Op de boerderij van mijn ouders. Mijn zus en ik gaan die binnenkort overnemen. We hopen dat het binnen een jaar allemaal geregeld is. We moeten nog een lening bij de bank zien te krijgen om mijn ouders uit te kunnen kopen. Dan hebben zij een pensioen. Maar ik heb er een goed gevoel over.

Ik heb er echt zin in. Wonen op de boerderij betekent voor mij: terug naar het ouderlijk huis. Ik vind het voor nu heerlijk om in mijn appartement in Amsterdam te wonen, maar het bos is zo’n waanzinnige plek. In het voorjaar zie je alles langzaam groen worden. Ook ben ik gek op vogelen: verschillende soorten spotten, nestkasten ophangen, dat soort dingen. Vooral de vroege ochtenden zijn mooi. Al helemaal als er geen vliegtuigen naar de landingsbaan van Schiphol over het bos vliegen. Er is dan nog helemaal niets of niemand. Ook de locatie is perfect, je zit midden in de natuur, maar binnen een kwartier bevind je je in Amstelveen.”

Woningtype: studio Amsterdam

Huishouden: woont alleen

Beroep: werkt op geitenboerderij Ridammerhoeve (40 uur in de week)

Netto inkomen: 2000 euro per maand

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden