null Beeld

BoekrecensieRoman

Tessa de Loo viert veertigjarig schrijverschap met een middelmatige roman

Elizabeth Kooman

Twan is als achtjarige op het nippertje ontsnapt aan het bombardement op Nijmegen. De rest van het gezin kwam om bij dit vergissingsbombardement van de Amerikanen. De jongen groeit vervolgens op bij zijn tante in de Benedenstad, het gespaarde deel van Nijmegen. Wanneer dat historische stadsdeel aan een vernieuwingsplan ten onder zal gaan, komt Twans oorlogstrauma in alle heftigheid naar boven. Zo gaat in het kort het verhaal dat Tessa de Loo vertelt in De stad in je hoofd.

In het kort, want De Loo spint het uit over driehonderd bladzijden en wil veel te veel kwijt. Twan redt bij het bombardement een meisje, dat voor hem een soort reïncarnatie van zijn omgekomen zusje wordt. De relatie tussen die twee lijkt in eerste instantie heel belangrijk, maar de afhechting van dit lijntje laat te wensen over.

Dan is er de tante die bij afwezigheid van de in Duitsland tewerkgestelde oom een verhouding heeft met een Duitser, kaalgeschoren wordt door de buurtbewoners en negen maanden later een kind krijgt. Twan legt bij alles wat met seksualiteit te maken heeft een grote naïviteit aan de dag, wat ook haast tot thema verheven wordt. Maar vindt hij eenmaal de liefde van zijn leven, dan gaat alles vanzelf.

Gebrek aan focus

De Loo vliegt door de gebeurtenissen heen, benoemt her en der wat gevoelens maar neemt niet de tijd om ze invoelbaar te maken. Deze roman mist diepgang. Dat komt mede door een gebrek aan focus. Jammer, want de auteur had een mooi gegeven in handen: een jongen die graag tekent, herschept al tekenend het verwoeste Nijmegen, en maakt zich later hard voor het behoud van de nog overeind gebleven historische gebouwen.

De dreigende sloopkogels werpen Twan in zijn nachtmerries terug op de vallende bommen. Met wat schrappen en schaven had dit een mooie psychologische roman kunnen worden tegen de achtergrond van een vergeten geschiedenis.

Met De stad in je hoofd viert de auteur haar veertigjarig schrijverschap. Dat begon in 1983 met de verhalenbundel De meisjes van de suikerwerkfabriek. Al vaker koos De Loo de Tweede Wereldoorlog als (achtergrond)decor. In Een bed in de hemel (2000) en natuurlijk in haar publiekslieveling De tweeling (1993), dat in 2002 werd verfilmd door Ben Sombogaart. Het verhaal van Twan zou het eveneens goed doen als film voor een breed publiek.

null Beeld

Tessa de Loo
De stad in je hoofd
Arbeiderspers; 312 blz. € 22,99

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden