RecensieKookboek
Prachtig culinair eerbetoon aan Karsu Dönmez’ Turkse familie
Door merg en been ging het lied Waar ben je dan?, dat zangeres Karsu Dönmez zong op de benefietavond voor de slachtoffers van de aardbeving, waarbij een deel van haar familie omkwam. Tantes en nichtjes, die ze vorig jaar nog opzocht om recepten mee uit te wisselen en met wie ze eindeloos appte voor Karsu’s Kitchen. De opbrengst van de voorverkoop van dit kookboek gaat dan ook naar de hulporganisaties. En zo werd de immer vrolijke en swingende Turkse tv-chef het emotionele gezicht van de actie van Giro 555.
Hoe wrang ook, het is toch mooi dat haar kookboek er nu is. Als eerbetoon. Want zo kunnen we de pittige smaken vol karakter alsnog proeven uit dat gebied in puin. Dus geniet juist van de tapenade cevizli biber, met walnoten en zongedroogde tomaten, van wijlen haar tante. Of van de manti makarnasi, pasta met gehaktballetjes, een recept van haar oma, die de ramp wel overleefde.
Maak hun eenvoudig te bereiden soepen en mezze’s. Bezoek die Turkse buurtwinkel, koop er met liefde de kruiden en kook met hart en ziel. Op z’n Karsu’s.
Karsu
Karsu’s Kitchen
Kosmos Uitgevers;
240 blz. €34,99