null Beeld

BoekrecensieJeugdboek

Philip Reeve’s magische avontuur slaat als een golf over je heen

In de fantasy-jeugdroman Ultra Donker en de Wachters van Wildzee is de dreiging vanaf de eerste pagina’s voelbaar.

Bas Maliepaard

‘Volgens de legende was Gods ganzenveer met veel inktspetters uitgeschoten toen Hij zijn plannen voor de wereld uittekende, en liever dan opnieuw te beginnen, had Hij besloten van elk spettertje een eiland te maken.’

In dat soort verrukkelijke beschrijvingen zet de Britse auteur Philip Reeve de fictieve archipel in de Atlantische Oceaan neer waar deze spannende fantasy-jeugdroman over afkomst en familie zich afspeelt, vermoedelijk aan het begin van de negentiende eeuw.

Het eiland Wildzee is het meest westelijke en daar groeit Ultra (11) op. Ze dankt haar vreemde naam aan een grap van haar voogd. Als baby spoelde ze aan op het strand en werd ze opgenomen door de alleenstaande Andrew Donker, de Wachter van het eiland.

Het verschrikkelijke zeewezen Gorm

Elke avond tuurt hij uit zijn toren om te zien of de Verborgen Gronden zich laten zien, mysterieuze ­eilanden die soms boven water komen en de komst van de verschrikkelijke Gorm aankondigen. Over hoe dat zeewezen ­eruitziet, lopen de meningen uiteen, maar dat het de levens van de eilanders kan verwoesten, is zeker.

Die dreiging zet het verhaal meteen onder spanning, temeer omdat voogd Donker net is ­verdronken als het boek begint. In afwachting van zijn broer en opvolger, die uit het verre Londen moet komen, neemt Ultra zijn Wachterstaken waar, en juist zij ziet de eilanden opdoemen.

Aardig is dat de verstadste broer Donker al die legendes over de Gorm en de eilanden onnozel bijgeloof vindt. Hij is vastbesloten het domme eilandvolk te bewijzen dat hun angsten voor het zeewezen ongegrond zijn. Maar u begrijpt: dit was geen fantasy geweest als hij het bij het rechte eind had.

Dit is zo’n magisch avontuur dat als een golf over je heen slaat en je helemaal onderdompelt.

Schaduwen strekken zich uit als luie katten

De gedetailleerde, beeldende stijl van rasverteller Reeve, in rijk Nederlands vertaald door Annelies Jorna, voert je moeiteloos mee naar het ruige eiland, waar zoetwaterbeekjes de kleur van theewater hebben, het strand een brede weg van bruine suiker lijkt en schaduwen zich uitstrekken als luie katten.

Ultra is bovendien, net als de andere personages, een aansprekende figuur, een meisje van de zee én van het land, dat voorbij vooroordelen kijkt en aan wie zich het geheim van haar afkomst in een boeiende plot vol actie steeds verder openbaart.

Het tweede deel is in Engeland al verschenen.

null Beeld

Philip Reeve
Ultra Donker en de Wachters van Wildzee
Vert. Annelies Jorna
Ploegsma; 280 blz. € 19,99
Vanaf 9 jaar

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden