null Beeld

BoekrecensieThriller

Nieuwe Arne Dahl over criminele orgaanhandel leest lekker weg

Monique de Heer

Drie moorden: een oude man wordt met messteken omgebracht, een vrouw van in de dertig is gewurgd, een jonge man wordt door het hoofd geschoten. De nationale operationele afdeling van de Zweedse politie ziet geen overeenkomsten. Rechercheur Desiré Rosenkvist (Dees voor intimi) is aan het bureau gezet nadat ze zwaar gewond is ­geraakt tijdens haar werk en zich met stokken of in een rolstoel moet voortbewegen. Ze heeft pijn, verveelt zich en dan valt Dees iets vreemds op.

De moorden zijn alle drie gepleegd op de vijfde dag van de maand. De lichamen werden gevonden op idyllische plaatsen langs de kust, die erg op elkaar lijken. De identiteit van de slachtoffers is niet te achterhalen. Ze worden niet vermist en er zijn geen gebitsgegevens of overeenkomsten in DNA-banken. Wie waren deze mensen?

Iets vreselijks gebeurd met jonge kinderen op het strand

De lezer weet op dat moment al dat er lang geleden iets vreselijks gebeurd is met jonge kinderen op het strand, onder wie de moordenaar. Dees roept de hulp in van twee vrienden die betrokken waren bij de actie waarbij ze gewond raakte. Ex-rechercheur Sam Bergen en zijn vriendin Molly Blom kunnen haar niets weigeren. Ze gaat zelf op pad.

Bij de autopsie blijkt dat de slachtoffers sommige organen missen en ingevroren zijn geweest en later ontdooid. Het spoor voert naar de VS. Kenners van het werkt van de Zweed Arne Dahl weten dat hij niet vies is van internationale verwikkelingen en meester is in het in elkaar zetten van gecompliceerde plots. Ook in dit boek is het zaak de verhaallijnen goed in de gaten te houden. De sympathieke hoofdpersonen maken dat het boek lekker doorleest.

null Beeld

Arne Dahl
Vriespunt
Uit het Zweeds vertaald door Ron Bezemer
De Geus; 452 blz. €22,99

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden