Merijn van den Hoogenhoff in zijn woning in Mijnsheerenland. Beeld Rosalie van der Does
Merijn van den Hoogenhoff in zijn woning in Mijnsheerenland.Beeld Rosalie van der Does

Doen en latenMerijn van den Hoogenhoff

Merijn van den Hoogenhoff: ‘We hebben ons huis cash gekocht, heerlijk om bij niemand in het krijt te staan’

Merijn van den Hoogenhoff (54), beheerder van een natuurbezoekerscentrum in de Hoeksche Waard, koopt alleen wat hij echt nodig heeft. Maar dan ook goed.

Sofie Rozendaal

Kocht onlangs

“Een Hongaarse ruiterboog. Sinds vier jaar doe ik aan boogschieten. Mijn oudste dochter heeft me geïnspireerd: ze zit al zeven jaar bij een vereniging en ze is er heel goed in. Inmiddels heb ik twee bogen, maar op dit model werd ik echt verliefd. Hij kostte 375 euro. Dat had ik er graag voor over.”

Bespaart op

“Alles wat we niet echt nodig hebben. Mijn vrouw en ik hebben door omstandigheden best veel vermogen opgebouwd. Zij verkocht haar huis op een gunstig moment en we hebben allebei geld geërfd van onze ouders. We zitten in een dusdanige luxepositie dat als een van ons zou moeten stoppen met werken, we makkelijk ­jaren vooruit kunnen.

“Maar tegelijkertijd interesseert geld me weinig. Ik ben allesbehalve materialistisch. Ik heb twee paar schoenen en die draag ik totdat ze versleten zijn. Ook heb ik veel tweedehandskleding. Sinds we in ons huis wonen is er qua interieur niks veranderd en ik pak liever de fiets dan dat ik met de auto ga. Wat dat betreft leven we dus vrij sober. Niet omdat we krenterig zijn, maar omdat het voor ons logisch is. Duurzaamheid is een levensstijl.’’

Beknibbelt niet op

“Hobby’s en dingen die we vaak gebruiken. Zoals een goede fiets, kwaliteitsspullen voor de sporten die we beoefenen, dingen voor de kinderen. Ik heb ook een goed horloge en een multitool-zakmes van Leatherman. Als natuurmens ben ik vaak buiten te vinden. Ik wil de tijd weten zonder dat ik op mijn telefoon hoef te kijken, en ik wil altijd een goed zakmes tot mijn beschikking hebben.

“Waar we ook niet op besparen, is andere mensen iets geven als we die behoefte voelen. We steunen verschillende goede doelen. Soms kom ik via mijn werk mensen tegen die het niet breed hebben. Ik vind het dan fijn om iets te kunnen doen. Daar hoef ik niks voor terug, niet eens een bedankje. Zolang ik maar weet dat diegene het waardeert.”

Heeft schulden bij

“Niemand. Geen dubbeltje schuld of betalingsachterstand. We kochten ons huis cash, wat kennelijk heel ongebruikelijk was, want op de dag van de overdracht moest het stukje over de hypotheek nog in het koopcontract worden weggekrast. Sommige mensen zeiden tegen ons: ‘Neem toch gewoon een hypotheek, dan heb je renteaftrek en nog wat andere belastingvoordelen’. Maar waarom? Ik vind het een heerlijk gevoel dat het huis is afbetaald en dat ik bij niemand in het krijt sta.’’

Werkt over vijf jaar

“Precies op dezelfde plek, als het aan mij ligt. Het natuurbezoekerscentrum, Klein Profijt, is een deel van mij geworden en andersom. In 1994 ben ik er begonnen als vrijwilliger, in een periode dat ik erg zoekende was. Ik voelde me onzeker, wist niet goed wat ik wilde. Na een paar jaar kwam er een vacature vrij als beheerder, en die was me op het lijf geschreven. Natuur, werken met mensen, de vrijheid: ik ben volledig op mijn plek.

“Ik voel me soms een zelfstandig ondernemer in loondienst. Zolang ik hier werk, kan ik het niet loslaten en dat wil ik ook niet. Of ik nou vrij ben of op vakantie: ik ben en blijf het aanspreekpunt. Soms is dat weleens vervelend, maar het hoort er gewoon bij. Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit ergens anders zou werken. Voor mij is dit echt een lot uit de loterij.”

Merijn van den Hoogenhoff

Woningtype: jarenvijftigrijtjeshuis

Huishouden: getrouwd met Jacovine, samen hebben ze twee dochters: Moira van 16 en Senga van 13.

Beroep: beheerder van natuurbezoekerscentrum Klein Profijt, 30 uur per week. Jacovine werkt 15 uur per week als administratief medewerker in de chemische sector.

Gezinsinkomen: netto 3000-4000 euro per maand.

Wilt u ook worden geïnterviewd over wat u doet en laat met uw geld? Mail naar doenenlaten@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden