BoekrecensieJeugdboek
Meesterlijk pelt Erna Sassen de schreeuwerige buitenkant van de tieners af
Joshua en zijn drie grofgebekte, provocerende vrienden zoeken onzeker naar hun bestemming.
‘Niet verder lezen als je nergens tegen kan. Of als je nog geen zestien bent’, waarschuwt Joshua (17) ergens halverwege het boek. Humor, want ook daarvóór nam Erna Sassen al nergens een blad voor de mond in de beschrijving van neurotische tekenaar Joshua en zijn drie grofgebekte, provocerende, maar ook kwetsbare vmbo-vrienden.
We kenden ze al uit het bekroonde Zonder titel (2021), dat draaide om de uithuwelijking van Joshua’s beste vriendin en haar verdwijning naar Irak. Inmiddels twee jaar verder gaat dit boek over Joshua’s vriendschap met de stoere kickbokser Sergio, diens intimiderende handlanger Dylan, en zijn verliefdheid op Lindsey.
Bijna cabaret
Het is soms bijna cabaret, zo grof-hilarisch en scherp op de tijdgeest als Sassen schrijft. De taboeloze manier waarop het over seks gaat, doet bovendien denken aan de ontwapenende Netflix-hitserie Sex Education. Joshua ratelt kritisch, brutaal en nu en dan geschokt of paniekerig over wat hij met zijn vrienden meemaakt ten tijde van de coronapandemie.
Knappe Sergio (18), zonder wie Joshua een beetje ‘verlept’, blijkt niet alleen vakkenvuller bij de Vomar te zijn, maar ook een gewild sekswerker, vooral onder – houdt u vast – moeders. Dylan, die altijd maar op één volume brult omdat hij een agressieprobleem heeft, kan er niet over uit hoe smerig hij dat vindt.
Ondertussen wil de bloedmooie Lindsey pornoactrice worden, schijnt ze met iedereen naar bed te gaan en bejegent ze volgens Joshua zelfs docenten grensoverschrijdend. Maar dan vraagt hij haar om voor hem te poseren – ‘zijn’ tekeningen staan ook in het boek – en iets aan te trekken waar ze zich prettig in voelt. Ze komt in een alles behalve sexy houthakkerspyjama, lijkt zich in Joshua’s aanwezigheid helemaal te ontspannen en lacht als iemand die eigenlijk verdriet heeft. Kloppen al die verhalen over hoerige Lindsey eigenlijk wel? En hoe moet hij met zijn eigen gevoelens voor haar omgaan?
Onzeker zoekend
Meesterlijk pelt Sassen de schreeuwerige buitenkant van haar personages af en legt ze hun aandoenlijke binnenwereld bloot. Joshua herkent zijn vrienden in een songtekst van Chef’Special: I don’t know where I’m going/ but I’m on the run/ Can you leave a little light on?
Die vat ontroerend samen hoe het met deze tieners gaat: ze zoeken onzeker naar hun bestemming, vluchten voor trauma’s en (corona-)eenzaamheid en zijn ondertussen bang. Maar de titel ten spijt: vriendschap helpt.
Erna Sassen
Neem nooit een beste vriend
Ill. Martijn van der Linden.
Leopold; 271 blz. € 17,99.
Vanaf 16 jaar.