BoekrecensiesJeugdboek
Marita de Sterck geeft een meelijwekkende jachthond en zijn bazin nieuw zelfvertrouwen
Marita de Sterck pakt je met intrigerende personages, rijke taal en aangrijpende thema’s als een opvoeding met harde hand, angst en veerkracht.
Het uitgangspunt van haar nieuwe roman benoemt Marita de Sterck al op bladzijde negen. Hoofdpersoon Mira (21) bekent dat ze de getraumatiseerde asielhond Turbo, die ze net heeft geadopteerd, even hard nodig heeft als het dier haar.
Dat lezers niet zelf tot die conclusie mogen komen is jammer; zo’n zin maakt de verhaalconstructie meteen erg zichtbaar. Maar De Sterck pakt je desondanks met haar intrigerende personages, rijke taal en aangrijpende, tot nadenken stemmende thema’s: in dit geval het effect van een opvoeding met harde hand, mishandeling, angst en veerkracht.
De meelijwekkend beschreven jachthond en zijn nieuwe bazin delen hun angstige inborst, gevormd door hun brute opvoeders: Mira’s vader, met wie ze alle contact heeft verbroken, en Turbo’s voormalige eigenaar, die hem gewond in een bos achterliet.
Een bullebak met een gemankeerde opvoeding
Die vorige baas, jager Stan (79), komt in aparte hoofdstukken in verrukkelijk Vlaams aan het woord. Interessant, want zijn visie op dieren en opvoeden verschilt radicaal van die van Mira. De Sterck zet hem imposant neer als een bullebak die óók product is van een gemankeerde opvoeding, maar in plaats van angstig bikkelhard werd.
Stan beschouwt zichzelf als ‘de god in het hondenleven’ en schrikt niet terug voor mishandeling om een dier zijn wil op te leggen. ‘Pas als ge alles afpakt wat zijn leven comfortabel maakt, gaat een jong naar u luisteren’.
Ondertussen ontleent Mira het nodige zelfvertrouwen aan haar nieuwe rol als verzorger van een nóg banger wezen dan zijzelf. Als startend freelance journaliste begint ze voor een lokale krant kritisch over broodfokkers en jagers te schrijven. Haar soms bijna detectiveachtige belevenissen had De Sterck meer mogen uitwerken; die passeren nu wel erg snel of voltrekken zich buiten het zicht van de lezer.
Spannend is natuurlijk wel of Mira in haar research ook jager Stan tegen het lijf zal lopen.
Hoe ze zich vroeger in de kast verschool
Sterker en ontroerend bovendien is hoe het contact tussen Mira en haar moeder dankzij de hond verbetert en ze haar traumatische jeugd tegen het licht durft te houden. Hoe ze zich vroeger in de kast verschool voor haar tirannieke vader doet niet voor niets denken aan de wolf en de zeven geitjes – antropologe De Sterck houdt van dit soort verwijzingen naar sprookjes.
En laat Stan nu juist illegaal op een wolf hebben gejaagd: zo spiegelen zijn verhaal en dat van Mira én Turbo elkaar betekenisvol op meerdere niveaus.
Marita de Sterck
Harde hand
Querido; 184 blz. € 17,99
Vanaf 15 jaar