null Beeld

BoekrecensieThriller

Knap ontvoeringsdrama rond een blinde vrouw

Monique de Heer

De Zweedse politie zoekt al een week naar de ontvoerde Jens Rudberg Karlsson, topman van een groot Zweeds mijnbouwbedrijf, als er een verontrustend telefoontje komt. Bij het vakantiehuis van de ­andere directeur van het bedrijf zijn schoten gehoord. In de woning wordt Jens aangetroffen met doorgesneden keel. Twee van de ontvoerders blijken te zijn doodgeschoten en tot hun verbijstering vinden de agenten in een kledingkast een geschokte blinde vrouw.

Zij zegt dat ze Edith Ekholm heet en door haar vriend is meegenomen voor een romantisch weekend en per ongeluk in dit ontvoeringsdrama terechtkwam. De conclusie is al snel dat haar vriend Oscar de derde ontvoerder moet zijn, die in paniek de moorden heeft gepleegd.

Dat het niet zo simpel ligt in deze sterk opgebouwde thriller van de Zweedse journalist Bo Svernström wordt ook hoofdinspecteur Carl Edson snel duidelijk. De blinde vrouw lijkt hulpeloos en wordt beveiligd, maar neemt de benen en verdwijnt. Ze blijkt niet Edith ­Ekholm te zijn.

Is ‘Edith’ wel echt blind?

Een flink deel van het boek beschrijft de verhoren van de gearresteerde Oscar en de teruggevonden ‘Edith’. Dat levert een beeld op van verdachten die met uitvluchten ­onder de beschuldigingen uit proberen te komen. Ze geven ieder hun ­eigen, vreemde versies van het ­verhaal.

De inspecteur vraagt zich zelfs even af of de vrouw wel echt blind is. Maar haar oogprotheses zijn echt.

Gestaag werkt Svernström toe naar het werkelijke motief voor de ontvoering. Dat levert niet alleen een ­intelligent geschreven thriller op, maar ook een meeslepend verhaal over het motief van een dader.

null Beeld

Bo Svernström
Wie het eerst komt
Vert. uit het Zweeds door Corry van Bree
HarperCollins; 429 blz. €22,99

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden