Zelf doenMerel Kamp
Kit is de foundation van de doe-het-zelver
In oude huizen sluiten dingen vaak niet goed op elkaar aan. De plinten wijken. De kozijnen kieren. En in de badkamer valt het voegsel tussen de tegels uit. Uiteindelijk is verval natuurlijk ons universele lot. Misschien kun je je er maar beter aan overgeven. Maar met een minder fatalistische blik bezien, valt er aan deze kleine scheuren in ons bestaan, in ieder geval op esthetisch vlak, heel gemakkelijk iets te doen. Enter kit.
Met kit kun je van alles dichtsmeren. Het is een beetje de foundation van de doe-het-zelver: je vult er de rimpels in je woning mee op wetend dat er op fundamenteel niveau weinig verandert. Maar het oog wil ook wat.
De meeste mensen zullen in hun leven hoogstens drie soorten kit kennen. Dat is ruim voldoende. Ik bespreek ze hier kort: er is lijm- of montagekit voor de meest uiteenlopende verbindingen. Dit is niet het soort kit waar ik het net over had. Acrylaatkit daarentegen gebruik je om bijvoorbeeld kierende kozijnen en naden tussen plint en muur overschilderbaar mee af te werken. Siliconenkit (schimmelbestendig) gebruik je voor naden op vochtige plekken.
De aansluiting tussen vloer en muur in een ‘natte cel’ bijvoorbeeld. In het dagelijks leven zegt volgens mij niemand ‘natte cel’ en veel mensen hebben het waarschijnlijk liever ook niet over ‘naden op vochtige plekken’. Maar in de wereld van het klussen kan dat allemaal bij daglicht. Sterker nog: als je met dit verhaal naar een bouwmarkt gaat, krijg je gewoon een tube kit aangereikt.
Klustip
Kitten is even eenvoudig als bevredigend. Maak de plek die je gaat kitten stofvrij, vetvrij en droog. Verwijder eventuele oude kitresten eerst met een stanleymes of verfkrabber. Verwijder ook eventuele schimmel. Je kunt er voor kiezen eerst af te plakken met schilderstape. Je plakt die dan aan weerzijden op 2-3 mm afstand van waar de kitnaad moet komen. De tape bepaalt de breedte van de naad en voorkomt dat de kit op plekken komt waar die niets te zoeken heeft. Dit hoeft niet per se.
Het moet vreemd lopen, wil kitten mislukken. Zorg voor een vochtige doek (die niet pluist) en een bakje lauw water met een drup afwasmiddel.
Doe de kitkoker in het kitpistool en snijd de spuitmond van de kitkoker open. Zorg voor een bescheiden opening. Kit je voor het eerst, oefen dan even op een stuk karton. Begin daarna aan het uiteinde van de naad. Zet de spuitmond er direct tegenaan en knijp in het pistool terwijl je de spuitmond over de naad trekt. Zorg voor een vloeiende beweging en gelijkmatige distributie. Haal de spanning van het kitpistool met de pal op de achterkant en leg weg. Maak je wijsvinger nat in het bakje en strijk de kit glad en in de voeg. Dit voelt heel lekker.
Afstrijken kan ook met een speciaal afstrijkrubber, maar dan loop je dit gevoel mis. Spoel je vinger direct schoon en veeg eventuele restjes kit weg met een vochtige doek. Sluit de kitkoker af met bijgeleverde dop of een stuk schilderstape.
Schrijver én maker Merel Kamp laat deze winter zien hoe je veel meer dan je denkt zelf kunt maken.