null Beeld

BoekrecensieKinderboek

Kaat krijgt zwemles van zeemannen

Innemend ruig en rommelig prentenboek over Kaat die wil leren zwemmen

Bas Maliepaard

Kaat woont met zes zeemannen op een varende vissersboot. Dat doet sterk denken aan de prentenboeken over Aadje Piraatje, maar Water is voor vissen is verder voldoende origineel en bovendien voor oudere kinderen.

Kaat wil graag leren zwemmen. De zeemannen gaan schoorvoetend akkoord, maar tuigen een overdreven uitgebreid lesprogramma aan dek op. Ze moet droog zwembewegingen oefenen, haar adem leren inhouden in een teil water en krijgt les over eten: van kool blijf je drijven, van aardappels zink je. Waarom mag Kaat ook na eindeloos oefenen het water niet in? De ontknoping is erg grappig en zelfs ook een beetje ontroerend: die zeemannen zijn minder stoer dan je zou denken.

De Nederlandse Puck Koper, die in 2019 in Engeland debuteerde met een prentenboek, zet de mannen en Kaat in woord en beeld innemend neer. Haar zwart-witte illustraties met rode en blauwe details hebben een beweeglijke, nonchalante lijnvoering, de inkleuring oogt opzettelijk ruig en rommelig. Scheepskok Kees is het mooiste figuur met zijn forse postuur, krasserige borsthaar en een snor die onder zijn neus begint, maar als een gordijn om zijn hele kale hoofd heen hangt.

null Beeld

Puck Koper
Water is voor vissen
Querido; 80 blz. € 17,99
Vanaf 7 jaar

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden