null Beeld

BoekrecensieJeugdboek

Joukje Akveld rijgt haar slimme woordenketting tot een blij einde

Op iedere bladzijde staat maar één woord, maar toch vertelt De bal een verhaal.

Bas Maliepaard

De Nationale Voorleesdagen eindigen vandaag, maar het voorlezen gaat hopelijk gewoon door. Van de schrijfster van het Prentenboek van het Jaar, Maximiliaan Modderman geeft een feestje, dat de afgelopen anderhalve week centraal stond, verscheen een origineel, stevig uitgegeven kartonboekje voor de allerkleinsten.

Het inventieve eraan is dat op elke dubbele bladzijde maar één woord staat – telkens een emotie – en dat er tóch een verhaal wordt verteld. Dat doen Joukje Akveld en illustrator Myriam Berenschot aan de hand van een bal. We zien een peuter naar ballende kinderen kijken (jaloers), vervolgens een bal cadeau krijgen (verrast), ermee stuntelen (teleurgesteld) en het ding hard wegtrappen (boos). De bal vliegt hoog over een huis (trots), maar breekt dan een ruit (geschrokken) en dus neemt het kind de benen (bang). Zo rijgt Akveld de slimme woordenketting verder tot het blije einde.

In overwegend primaire kleuren en met gebruik van verschillende materiaaltexturen roept Berenschot een fris en tegelijkertijd warm decor op, waarin de emoties effectief af te lezen zijn aan de houdingen en gezichtsuitdrukkingen van het kind – dat een jongen of een meisje kan zijn – en diens hondje.

Joukje Akveld
De bal
Ill. Myriam Berenschot
Gottmer, 20 blz. € 11,99
Vanaf 2 jaar

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden