null Beeld Rosalie van der Does
Beeld Rosalie van der Does

Doen & latenJacques Zuiderwijk

Jacques Zuiderwijk spaart al zijn hele leven smurfen. ‘Op smurfenbeurzen geef ik niet meer dan 50 euro uit’

Waar geef je geld aan uit, en wat laat je liggen? Jacques Zuiderwijk (64), docent Nederlands, heeft een speciaal rek voor 1200 tot 1300 smurfen die hij bezit.

Ella Santhagens

Trok onlangs de beurs voor

“Mijn 45ste smurfenstripalbum. Daar staat een verhaal in over een dorpje waar weeskinderen worden uitgebuit door een echtpaar. De smurfen zorgen ervoor dat die kinderen een nieuwe, veilige bestemming krijgen.

Ik heb alle smurfenstripalbums die ooit zijn uitgebracht. De allereerste verscheen zo’n vijftig jaar geleden, die heb ik toen gelijk gekocht. Ik spaar mijn hele leven al smurfen. Vanaf het eerste moment dat ik ze zag, was ik verliefd op ze. Ze maken me vrolijk en het is ook jeugdsentiment. Mijn vader kreeg ze gratis bij een volle tank benzine en ik later ging ik naar de speelgoedwinkel om de nieuwste smurfen te kopen. Ik heb 1200 à 1300 smurfen thuis. Die staan in een rek dat ik zelf in elkaar heb gezet.

Ik zit in het bestuur van de Stichting van Smurfenverzamelaars en verzorg onder andere het krantje en de website. Ik krijg geen vrijwilligersvergoeding, maar ik krijg wel steeds de nieuwe serie smurfen gratis. Die verkopen wij door aan de donateurs van de stichting. In juni komt er een nieuwe serie uit.”

Beknibbelt op

“Energie. Ook probeer ik zuinig te zijn als ik, ongeveer vier keer per jaar, naar smurfenverzamelbeurzen ga. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik daar niet meer uitgeef dan 50 euro. Vergeleken met andere smurfenverzamelaars is dat weinig. Je hebt mensen die duizenden euro’s uitgeven aan smurfen.”

Zet geld opzij voor

“Ons vakantiehuisje. We hebben al veertien jaar een huisje in Ermelo dat we van ons spaargeld hebben gekocht. Daar gaan we vaak in het weekend naartoe. Het staat in het bos en we kunnen daar helemaal tot rust komen. Er zijn vogels, eekhoorns en zelfs een boommarter. Ik leg daar grote legpuzzels, ik heb er zeven op voorraad, waarvan één smurfenlegpuzzel. Thuis kan ik dat niet doen, daar is geen ruimte.

Wil je ook worden geïnterviewd over wat je doet en laat met je geld? Mail naar doenenlaten@trouw.nl

Aan dit vakantiehuisje zijn we jaarlijks ongeveer 6000 euro kwijt: pachtkosten, toeristenbelasting, verzekeringen, gas, water, licht, noem maar op.”

Geeft geen cent uit aan

“Romans. Voorheen leende ik al mijn boeken via de bibliotheek. Maar ik heb mijn lidmaatschap opgezegd vanwege de minibieb voor mijn huis. Dat is een kast waar boeken in staan die mensen kunnen lenen en ruilen. Ook brengen mensen uit de buurt hun boeken naar mij toe. Soms komen er heel veel boeken tegelijkertijd binnen, bananendozen vol. In zes jaar tijd zijn er bijna 8000 boeken via mijn minibieb verspreid. In mijn eigen boekenkast staan iets van 600 boeken en het leuke is dat ik voor geen enkel boek heb betaald!”

Werkt over vijf jaar

“Nergens. Dan ben ik met pensioen. Ik ben sinds zestien jaar docent Nederlands op een mbo. Ik ging altijd met veel plezier naar mijn werk, maar sinds corona is het zwaarder. Ik word ouder en mijn studenten blijven jong. Het is niet altijd fijn met hun mobieltjes, maar het zijn leuke studenten. Ze weten dat ik smurfen spaar, dat vinden ze erg grappig.”

Woningtype: eengezinswoning in Leidschendam

Huishouden: woont samen met zijn vrouw Marloes (65)

Beroep: docent Nederlands voor vier dagen in de week

Gezinsinkomen: 3000 euro netto per maand

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden