BoekrecensieThriller
Is Jessica soms gevlucht uit sympathie met de bolsjewieken?
In haar boeken over de Mitford-moorden volgt Jessica Fellowes telkens een van de zussen van de rijke Britse Mitford-familie. Deze alweer vijfde aflevering gaat over de 19-jarige Jessica en verhaalt vooral over de Spaanse burgeroorlog. Feiten en fictie verweeft Fellowes kundig, de Mitfords hebben echt bestaan.
Louisa, de voormalige oppas van de meisjes Mitford, is inmiddels een privé-detectivebureau begonnen samen met haar man, oud-politieagent Guy. De Mitfords doen geregeld een beroep op de nuchtere Louisa, ook nu de dochters volwassen zijn. Louisa krijgt bij de start van dit boek een briefje afgeleverd van oudste dochter Nancy met een dwingende oproep: help, Jessica is vermist.
Met haar lichtvoetige schrijfstijl raakt Fellowes de allerminst lichte geschiedenis van de twintigste eeuw. Er zitten inmiddels fascisten en communisten in de familie, en Louisa en Guy moeten behoorlijk diplomatiek optreden om allen bijeen te houden in de zoektocht naar de verdwenen Jessica. Is ze naar Rusland gegaan, vanwege haar sympathie voor de bolsjewieken, vraagt de familie zich af.
Fellowes wil mensen met een trucje verleiden zich in de geschiedenis te verdiepen en doet dit door de Mitfords telkens in fictieve situaties te plaatsen en te kijken hoe ze gereageerd zouden kunnen hebben, schrijft ze in haar nawoord. Daarmee stijgt deze serie uit boven een ouderwetse whodunit, maar zonder een wijsneuzerige historische verhandeling te worden. Zelfs Winston Churchill duikt op bij de ontknoping, die op zichzelf ook al uiterst amusant is.
Jessica Fellowes
De Mitford Moorden: Jessica
(The Mitford Murders: Jessica)
Vert. Alexandra van Raab van Canstein
Volt; 344 blz. € 22,99