null Beeld

BoekrecensieVoeding

Is een python voedsel? Louise O. Fresco weet raad

Elias van der Plicht

Zangvogels worden in Nederland niet meer geserveerd, maar onze voorouders verorberden de beestjes maar wat graag. Rood vlees was lange tijd essentieel voor een sterk lijf, terwijl wie nu flinke porties wegkauwt allerhande gezondheidsrisico’s neemt. Niets zo veranderlijk als ons denken over eten.

Wetenschapper, bestuurder en schrijver Louise O. Fresco houdt zich al decennia bezig met wat ze zelf noemt ‘al die uitputtende en irriterende details’ van voeding. In Ons voedsel deelt ze op genuanceerde wijze de kennis die ze opdeed in de tientallen landen die ze voor haar werk bezocht. Dat doet ze associatief, aanstekelijk en verweven met persoonlijke voorvallen uit haar leven.

Zo komen we via het verschil tussen Afrikaanse en Aziatische rijst bij een opdringerige python die eenmaal gevangen in de soep en in de maag van de schrijfster belandt. Fresco vertelt waarom ze tijdens haar verblijf in Rome altijd dezelfde koosjere banketbakker bezocht voor una bomba, hoewel ze het zware, compacte gebak aanvankelijk niet eens pruimde. Ze betoogt dat de appel de meest democratische vrucht is. En ze geeft een provocatief antwoord op de vraag wat haar lievelingsgerecht is. Spoiler: de python is afgevallen.

null Beeld

Louise O. Fresco
Ons voedsel. Een levenslang verhaal
Prometheus; 303 blz. € 23,99

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden