null Beeld

BoekrecensieJeugdboek

In ‘Mensendieren’ bestaat de kip uit paaseitjes, een windhaan en gebraden drumsticks

Yoko Heiligers maakte een kijkboek vol fraaie caleidoscopische portretten van dieren.

Bas Maliepaard

Nog voor verschijning in Nederland werd dit opvallende project al gesignaleerd door een Italiaanse uitgeverij en daar uitgebracht. Inmiddels zijn ook Franse, Koreaanse en Chinese edities aangekondigd. Yoko Heiligers maakte 25 – in haar eigen woorden – ‘caleidoscopische’ portretten van dieren, ‘geïnspireerd op vintage schoolplaten’. Het resultaat is een fraai kijkboek met grafisch sterke beelden, die ondanks de nostalgische inspiratie toch óók fris en eigentijds ogen.

Op elke dubbele bladzijde staat een dier dat is opgebouwd uit verticale stroken, die zijn verschillende ‘functies’ verbeelden. De kip is bijvoorbeeld samengesteld uit tekeningen van een windhaan, paaseieren, kippen op stok, gebakken eieren, gebraden kippenpootjes en een kloek. Eronder staan de woorden: storm, viering, samen, voedsel en hen.

De rol van dieren en hun verhouding tot de mens

Elders zijn die woorden soms te cryptisch of ingewikkeld voor jonge kinderen, maar dat zal het kijkplezier niet in de weg staan. Het boek kan ongetwijfeld interessante gesprekken ontlokken over de rol van dieren en hun verhouding tot de mens.

Er vallen bovendien veel leuke details en verwijzingen te ontdekken: van de Bremer stadsmuzikanten, het ganzenbordspel, de rattenvanger van Hamelen, de slang in het paradijs en schapenwolkjes in de vorm van schapen.

null Beeld

Yoko Heiligers
Mensendieren
Loopvis; 52 blz. € 19,99
Vanaf 5 jaar

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden