Idris Elba tijdens de première van Luther Beeld Reuters
Idris Elba tijdens de première van LutherBeeld Reuters

Weekendtips

In ‘Luther: The Fallen Sun’ vang je een glimp op van de James Bond die Idris Elba had kunnen zijn

Idris Elba werd niet de nieuwe 007, maar in de spin-off-film van de Luther-serie die nu op Netflix staat, heeft-ie wel iets Bond’erigs.

Rufus Kain

Sherlock Holmes, inspector Morse, Miss Marple: de Britten hebben een lange geschiedenis van eigenwijze, geniale detec­tives. Van 2010 tot 2019 was daar ook John Luther, gespeeld door Idris Elba. Deze speurneus had niet zomaar ruzie met zijn ­bazen, hij overtrad met regelmaat zelf de wet om boeven te vangen.

De serie eindigde na vijf ­seizoenen, maar nu staat er sinds 10 maart een volle film over deze gekwelde detective op Netflix: Luther: The Fallen Sun. Aan het begin van deze ruim twee uur durende film zit Luther zelf in de gevangenis. Geen grote verrassing dus voor wie de serie heeft gezien.

Maar dan duikt er in Londen een nieuwe seriemoordenaar annex cybercrimineel op (Andy Serkis). Tussen deze topcrimineel en Luther blijkt een link te bestaan en de detective besluit dat hij degene moet zijn die de moordenaar tegenhoudt.

De politie een stap voor zien te blijven

Dus ontsnapt Luther uit de gevangenis en ontstaat er een situatie die fans van de serie niet vreemd is: Luther moet niet alleen de slechterik vangen, maar ook de politie een stap voor blijven. Voordat hij het weet, wordt er naar hem net zo fanatiek gezocht als naar de moordenaar.

Qua opzet is het net een ­extra lange aflevering van de ­serie, al speelt de film niet alleen in het Verenigd Koninkrijk maar internationaal, waardoor hij wat weg heeft van een ­James Bondfilm. Toepasselijk, aangezien Elba lang in de running leek om de volgende Bond te worden.

Fans die teleurgesteld waren toen hij niet de nieuwe 007 werd, kunnen nu toch een glimp opvangen van wat had kunnen zijn.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden