null Beeld

BoekrecensieKinderboek

In ‘Er was eens… een sprookje’ bepaal je lekker zelf hoe het verhaal verder gaat

De Britse zussen O’Hara laten je zelf kiezen hoe het sprookje verder gaat.

Bas Maliepaard

Kinderboeken waarin je zelf de loop van het verhaal mee mag bepalen zijn niet nieuw, maar het concept is door de Britse zussen O’Hara inventief uitgewerkt.

Aan het begin krijg je al de keuze: speelt dit verhaal op een stralende ochtend, een regenachtige dinsdag of...? En kies je de slimme prinses of de hoffelijke vos als hoofdpersoon? Bij die protagonist klopt een boodschapper van de koningin aan met het verschrikkelijke nieuws dat een slechterik een vloek heeft uitgesproken. Opnieuw de keus: zijn alle baby’s veranderd in varkens of alle ouders in stenen?

Slim dat de held vervolgens in een rode cape ten strijde trekt: daaronder kan de slimme prinses schuilgaan, maar óók de hoffelijke vos. Die cape is natuurlijk een knipoog naar Roodkapje en zo refereren de zussen vaker aan bekende sprookjes: de slechterik kan in het peperkoekhuis uit Hans en Grietje wonen of in de hut op kippenpoten van Baba Jaga.

De waterverfillustraties zijn uitbundig sprookjesachtig en kleurrijk, de cast prettig divers: zo vaak kom je geen feeën en kabouters van kleur of zeemeermannen tegen.

null Beeld

Natalia en Lauren O’Hara
Er was eens… een sprookje
Vert. Nicolette Hoekmeijer.
Boycott; 40 blz. € 19,95
Vanaf 5 jaar.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden