null Beeld

BoekrecensieKinderboek

In dit verhaal is niet de vos maar de vis de sluwste

Weer een geestig en fris prentenboek van Daan Remmerts de Vries, over een vos in een opblaasboot.

Bas Maliepaard

De productie van Theo Thijssenprijswinnaar Daan Remmerts de Vries is nauwelijks bij te benen, zeker niet als je de boeken meetelt die hij onder het pseudoniem Henry Lloyd schrijft. Maar de kwaliteit blijft onverminderd hoog. Zo is het vierde boek in zijn zeer vermakelijke prentenboekenreeks over Vos weer genieten.

Vos gaat in een opblaasboot de zee op om vis te vangen voor bij de aardappelpuree. Als aas gebruikt hij een goed boek. Daar komen de vissen vast op af, ‘want goede boeken zijn in zee maar weinig te krijgen’. En inderdaad, hij vangt een bibliofiele vis met grappige rode lippen. Weer van die geestige zinnen: ‘Ik zal je heel lekker bereiden’, zegt Vos. ‘Met wat zout en citroen. Ik heb echt zin in je.’

In dit verhaal is hij niet de sluwste, maar de vis. Die laat Vos voelen wat het is om bang te zijn. Op de fris ogende aquarellen verbeeldt Remmerts de Vries de groeiende angst van Vos treffend in diens houdingen en uitdrukkingen. Ook brengt hij met weinig middelen toch slim variatie aan in het kale zee-decor.

null Beeld

Daan Remmerts de Vries
Vos en Vis
Gottmer; 32 blz. € 16,99
Vanaf 5 jaar

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden