null Beeld

De smaak van de chefOlin Kreijne

‘Ik dacht dat whisky vieze oudemannentroep was, tot ik mijn eerste fles kreeg’

Vorig jaar opende in Zwolle Dublin House, dat de prijs van vakblad Entree won voor Best New Café. Olin Kreijne (26) is er manager, barman en whisky-expert.

Catrien Spijkerman

Wat kunnen we verwachten?

“We zijn een soort landhuis met vertrekken waar je kunt borrelen en eten. In onze library zit je tussen de boekenkasten en krijg je een kroeggevoel, de barn heeft een antieke schouw en chesterfield banken, dat is een plek waar je met een whisky en een sigaar zit - die sigaar mag natuurlijk niet, maar je begrijpt de vibe.”

Jullie hebben een enorme whiskykaart.

“Klopt, we hebben zo’n 120 soorten op de kaart: ik schat 35 Ierse, 60 Schotse, nog wat Amerikanen en een enkeling uit Japan, Tasmanië, Finland, India.”

Vanwaar die interesse in whisky?

“Ik hield er helemaal niet van, dacht dat het vieze oudemannentroep was, maar toen kreeg ik op mijn 21ste verjaardag een fles Oban 14. Kruidige, vriendelijke, zachte whisky. Ik had nooit gedacht dat er zoveel smaken in die drank verstopt konden zitten. Ik probeerde andere soorten en ontdekte hoe gevarieerd whisky is. Vanaf dat moment was ik hooked.”

Welke variaties zijn er?

“Zelfs binnen één regio, zoals het Schotse Islay, zijn er grote verschillen. Laphroaig is een van de rokerigste, met kruidige smaken zoals in een hoestdrank. Kilchoman heeft niet dat zoetig medicinale, maar smaakt als kampvuur, naar zoutig spek.

“Een Ierse whisky is weer totaal anders, in Ierland experimenteren ze veel meer. De whisky van Whistler heeft in stoutvaten gelegen, waardoor die de karamelachtige smaken uit bier heeft. In die whisky vind je de smaken van koffie, chocola en toffee terug, maar er is ook heel frisse whisky. Zo maken ze in de Lowlandsregio in Schotland Bladnoch, subtiel van smaak, fris en grassig, je kunt er zelfs citrus in ontdekken.”

Welke moeten we zeker proeven?

“De Pappy van Winkle, eerlijk gezegd vooral vanwege de mythe er rondom. Hij is heel zeldzaam, wij hebben geluk dat we hem hebben: er zijn maar zeven of acht flessen van in Nederland. Er is een documentaire over op Netflix. Het is een bourbon uit de VS, heel zacht van smaak met vanilletonen en karamel.”

Welke moeten we zeker proeven vanwege de smaak?

“Dalmore Port wood reserve, een Schotse whisky van Richard Patterson, ook wel de nose of Scotland genoemd. Omdat deze whisky op portvaten heeft gelegen smaakt hij wijnachtig kruidig naar rood fruit. Het is mijn favoriet.”

Wat kost het?

Tussen de 5 en 25 euro.

In ‘De smaak van de chef’ vertelt een kok waarom hij kiest voor bepaalde gerechten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden