Marjolein Jonker in haar tiny house in Olst

Doen en LatenMarjolein Jonker

‘Ik betaal alleen de waterleiding en het hout voor de kachel’

Marjolein Jonker in haar tiny house in OlstBeeld Rosalie van der Does

Tiny house-expert Marjolein Jonker (47) heeft flink geïnvesteerd in de tuin van haar nieuwe huisje. Het summum van geluk voor haar: koken uit eigen tuin.

Annette Wiesman

Trok onlangs de beurs voor

“Tulpjes van de markt, helaas niet biologisch. Ik hoop dat ik op een gegeven moment genoeg mooie bloemen in mijn tuin heb om ze gifvrij te kunnen plukken. Verder koop ik niet zoveel; ik haal geen onnodige meuk in huis. Toen ik naar mijn eerste tiny house verhuisde heb ik al eens enorm moeten ontspullen, en toch kwam daar, bij mijn verhuizing dit jaar naar mijn nieuwe plek, verrassend veel uit. Maar ik heb een zwak voor boeken, de boekenkast blijft maar aanjongen. Mijn laatste boek is het Zes Seizoenen-kookboek van Joshua McFadden. Ook koop ik graag plantenzaden, de catalogussen zijn net binnengekomen. Het summum van geluk is: zaad in de grond stoppen, plantjes opkweken en er lekker mee koken.”

Droomt van

“Wonen in een klein huisje met tuin, halve dagen werken en een wijze oude vrouw worden. Dat zijn mijn levensdoelen. Dit jaar ben ik in mijn nieuwe tiny house in Olst komen wonen, waarbij ik flink in mijn huis en de tuin heb geïnvesteerd. Alles groeit hier fantastisch, omdat ik op rivierklei zit. Mijn eerste droom heb ik dus afgetikt, aan de rest wordt gewerkt.”

Wilt u ook geïnterviewd worden over wat u doet en laat met uw geld? Mail naar doenenlaten@trouw.nl

Heeft schulden bij

“De bank. Mijn vorige huisje in Alkmaar, op de eerste tiny house-plek van Nederland, was tijdelijk. Hij voldeed niet aan de nieuwe Beng-regels voor energieprestaties. Ik wilde mijn biobased huisje liever low tech bouwen, maar werd gedwongen om warmtepomp, airco en mechanische ventilatie aan te schaffen.

Voor mijn vorige huisje had ik bij een vriend 30.000 euro geleend; dat bedrag heb ik in vijf jaar afbetaald. De grondaankoop en bouw van mijn nieuwe tiny house heb ik gefinancierd met de verkoop van mijn vorige huisje, spaargeld en een hypotheek van 166.000 euro. Dankzij de vastgezette rente van 1,5 procent is mijn huidige maandbedrag hetzelfde als voorheen, maar ik krijg er een mooier huisje en eigen grond voor terug. Ik moet nu wel weer een buffertje aanleggen. Ik verwacht nog wat flinke rekeningen en ik moet sparen voor een verbeterde website.”

Heeft voor haar oude dag

“Mijn tuin. Ik heb weinig vertrouwen dat het pensioen nog bestaat als ik aan de beurt ben, dus ik zorg dat mijn huis is afbetaald en dat ik grotendeels uit mijn tuin kan eten. Qua zelfvoorzienendheid kom ik een heel eind. Ik heb geen netaansluiting en doe alles met de zonnepanelen en accu’s. Alleen voor de waterleiding en het hout voor de kachel betaal ik. Verder heb ik weinig nodig; ik ga weinig uit of op vakantie. Ik mag van mezelf maximaal eens per drie jaar vliegen, maar dat is er de afgelopen jaren niet van gekomen, vanwege de bouw van mijn huisje en corona. Gelukkig is het hier al fantastisch, er is genoeg te beleven in mijn tuin.”

Doet over 5 jaar

“Geen idee. Als ik niet meer voor de tiny house-beweging nodig zou zijn, ga ik iets anders doen. Ik ben ooit begonnen met lezingen en workshops. Tegenwoordig houd ik adviesgesprekken en geef ik gastlessen op scholen. Ik heb TinyFindy opgezet, een soort Funda voor mensen die een tiny huis zoeken, en heb een maildienst voor mensen die een locatie zoeken. De afgelopen week had ik vaak een middagje vrij, dus het tweede punt van de doelen-lijst komt in zicht.”

Marjolein Jonker

Woningtype:
tiny house in Olst

Huishouden:
woont alleen

Beroep:
zelfstandig tiny house-expert, werkt 30 tot 60 uur per week

Inkomen:
varieert sterk, gemiddeld tussen 2000 en 3000 per maand

In de rubriek doen & laten vertellen mensen over welke financiële keuzes ze maken. Meedoen? Mail naar doenenlaten@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden