null Beeld

BoekrecensieTaal

Hoogleraar letterkunde Jos Joosten houdt de moed erin

Gerwin van der Werf

Een boek over Nederlands en Nederlandse letterkunde, je verwacht niets dan jammerklachten, maar hoogleraar letterkunde Jos Joosten kiest, waarschijnlijk heel verstandig, voor de vlucht naar voren. Hoera! luidt de titel, zou het ironie zijn?

Maar nee, Joosten begint met het prijzen van zijn mooie beroep, en al die publieke aandacht voor wat er mis is met onze taal en de beheersing daarvan, dat is toch eigenlijk heel mooi? ‘Dit word dus een vrolijk boek!’ is de eerste zin van het boek. Heel pesterig wijst hij ons pas op het einde van de pagina op de spelfout. De lezer die hem meteen opmerkte (ook bij het lezen van deze bespreking dus) is volgens Joosten bij uitstek de beoogde lezer van zijn boek.

Gaandeweg blijkt dat hij grote zorgen en ook wel wat chagrijn verstopt achter die opgewekte toon, maar hij is zo oprecht begaan met het vak en met de taal dat je hem dat vergeeft. Sterker nog, het is eigenlijk wel vermakelijk.

Een groot deel van zijn boek bestaat uit besprekingen van boeken, van Saskia Noort tot A.H.J. Dautzenberg. Saai? Helemaal niet, hij schrijft levendig, vilein soms, en met hart en ziel. Wat hij nou precies wil zeggen met dit boek is me helaas ontgaan, maar zijn goede moed beklijft.

null Beeld

Jos Joosten
Hoera! Een boek over Nederlands en Nederlandse taal
AFdH; 214 blz. €19,50

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden