null Beeld

BoekrecensieJeugdboek

Hond Seppe wil een viking als baasje, of een koningin, bij Aline Portman kan dat

Een gewoon kind en een gewone hond zoeken ieder een vriend.

Bas Maliepaard

Warre wil een heel bijzonder huisdier, waarvan iedereen zal opkijken. Een walvis, fantaseert hij, een beer of een leeuw. Tot zover valt dit verhaal nog niet op: naar huisdieren verlangende kinderen zijn we in prentenboeken al vaker tegengekomen, niet zolang geleden nog in Als ik een dinosaurus had van Gabby Dawnay en Alex Barrow.

Maar dan schakelen we verrassend over naar het perspectief van hond Seppe, die een stukje verderop zit te dromen over een bijzonder baasje – een grappige omdraaiing. Seppe overweegt een viking, een koningin of een astronaut. Zowel Warre als Seppe komen tot de conclusie dat er te veel nadelen kleven aan de verzonnen opties.

Dan komen ze elkaar tegen, een gewone jongen en een gewone hond: ‘Ze waren niet zo onder de indruk van elkaar.’ Maar dat staat een vriendschap niet in de weg.

Aline Portman maakt er charmante, zachte potloodtekeningen bij met fijne arcering, frisse oranje steunkleur en heldere composities met veel wit. Leuke details genoeg: de gefantaseerde walvis zwemt aan een riem door de lucht en past niet in de auto. En heeft die leeuw dat vogeltje nou opgegeten?

null Beeld

Aline Portman
Een bijzondere vriend
Lannoo; 42 blz. € 17,99
Vanaf 3 jaar

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden