null Beeld

Zelf doenMerel Kamp

Hoe hang je een lamp op zonder jezelf te elektrocuteren?

Merel Kamp

Ik heb mijzelf veelvuldig onder stroom gezet. Een van de eerste keren was onder toeziend oog van mijn moeder. Ik was dertien. We waren net verhuisd. In de bruin betegelde badkamer in het nieuwe huis hing een afzichtelijk spiegelkastje met ­i­ngebouwd licht. We trokken het van de muur. Een draad kwam tevoorschijn. “Hé, het zit vast”, zei ik. “Hé ja, het zit vast”, bevestigde mijn moeder mijn waarneming.

“Ik pak even een schaar”, zei ik. “Goed idee”, zei m’n moeder. Terwijl zij de kast vasthield, knipte ik de kast los. Een enorme klap volgde. Ik herinner me het borrelende gevoel in spieren en aderen. Ik herinner me ook onze oprechte verontwaardiging. Iets zat vast, wij maakten het los. Vanwaar deze boze reactie uit het universum?

Ik geleid gewoon te goed

Jaren later deed ik veel klussen met Mario. Mario installeerde lampen zonder de stoppen om te zetten en liet me zien hoe hij dat deed. Ik deed hem exact na en werd direct haast geëlektrocuteerd.

Sindsdien ben ik geneigd te denken dat ik sneller onder stroom sta dan anderen. Ik geleid gewoon te goed. Of geleid ik juist niet goed genoeg? Ik snap duidelijk weinig van elektriciteit. En ik denk dat dit voor veel mensen geldt en dat ze het daarom spannend vinden om een zelf lampen op de hangen.

Toch gaat dat prima zonder al te veel kennis van zaken. Neem dat maar van mij aan?

null Beeld Merel Kamp
Beeld Merel Kamp

Klustip

Label eerst je stoppen, echt een klusje voor een ongeïnspireerde dag. Ga voor elke stop na aan welke ruimte die gekoppeld is. Schrijf dat op een stuk tape en plak dat bij de stop.

Je hebt nodig: een ladder, een spanningszoeker, een nijp- of striptang en een kroonsteentje.

Haal de stroom van het contact en check met een spanningszoeker of er inderdaad geen stroom meer op het aansluitpunt staat: houd je wijsvinger op het metalen plaatje op de achterkant van de spanningszoeker en houd die tegen het koperen uiteinde van de bruine (soms zwarte) draad uit het plafond. Als het lampje in de spanningszoeker oplicht, staat er stroom op de draad.

Elke lamp heeft een eigen ­ophangsysteem. Sommige hang je aan een haak uit het plafond, bij andere moet je een bevestigingsbeugel op het ­plaatje bij het contactpunt ­bevestigen of in het plafond boren. Bevestig de lamp en haal hem dan zover los als nodig is om de elektriciteit aan te sluiten.

Bij oude lampen kan het handig zijn om een klein stuk van de draden af te knippen en die tot ongeveer 1 cm van de uiteinden te ontdoen van hun rubberen huls.

Draai de koperdraden die ­tevoorschijn komen om zichzelf heen, zodat het nette ­bundeltjes worden. Stop de drie draden uit het plafond in het kroonsteentje – elk in een eigen gat. Steek de corresponderende draden van de lamp aan de andere kant in het gat. Verbind zwart/bruin met zwart/bruin, blauw met blauw en aarde (geel/groen) met aarde. Klem of schroef vast. Zet de stop weer om en test.

Schrijver én maker Merel Kamp laat deze winter zien hoe je veel meer dan je denkt zelf kunt maken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden