null Beeld

BoekenRumoer

Helaas, Hilary Mantels weduwnaar vindt haar ‘Pride and Prejudice’-spin-off te onaf voor publicatie

Jann Ruyters

“Zonder Emily Brontë was mijn roman er niet geweest”, zei ­Anjet Daanje nadat ze de Libris Literatuurprijs in ontvangst had genomen. Ze droeg de prijs aan Brontë op. Je zou Daanjes roman Het lied van ­ooievaar en dromedaris een Brontë-spin-off kunnen noemen, een fenomeen dat in ­Nederland niet echt schering en inslag is, maar in de Engelse ­literatuur beroemde voorbeelden kent.

Denk aan Wide Sargasso Sea, een roman over de eerste vrouw van Mr. Rochester uit Jane Eyre, of Rosencrantz and Guildenstern are dead, een toneelstuk over twee hovelingen uit Hamlet.

De Britse krant The Guardian berichtte onlangs dat we door de onverwachte dood van Hilary Mantel, vorig jaar, beroofd zijn van wat klinkt als een smakelijke spin-off van Jane Austens Pride and Prejudice. Mantel was bezig met een roman over Mary Bennet, het vergeten zusje van Pride and Prejudice-heldin Elizabeth Bennet.

Mary’s hoekigheid spreekt tot de verbeelding

In Austens roman leren we Mary, geportretteerd als een ­pedante boekenwurm die slecht piano speelt, niet echt kennen, maar haar hoekigheid spreekt tot de verbeelding. Niet alleen tot die van Mantel trouwens, er zijn al diverse romans gewijd aan Mary Bennet.

Mantel had haar boek de werktitel Provocation gegeven. The Guardian drukte een fragment af waarin Mary mijmert over Mr Darcy, in haar ogen geen interessant stil water, maar een saaie man zonder tekst.

Mantel schreef al 20.000 woorden, maar volgens haar ­weduwnaar Gerald McEwen zijn er maar twee korte fragmenten publicabel. Het onaffe manuscript heeft hij in bewaring gegeven aan de Huntington Library in Californië, de bibliotheek waaraan Mantel eerder al haar archief had verkocht.

Postume voltooiing zit er dus niet in. Fans van de schrijfster kunnen wel uitkijken naar ­verfilmingen van Mantels werk. De productie van de tv-serie naar haar laatste roman De spiegel & het licht is inmiddels gestart.

Deze rubriek bericht wekelijks over boekennieuws en ander rumoer uit het literaire circuit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden