RecensieKookboek
Heerlijk, zo’n liefdesmaal uit sensueel Sicilië of frivool Firenze, maar zinderend is dit kookboek niet
‘Soms is samen eten net als zoenen. Je bent ontmaskerd, ongewapend. Je ziet, je ruikt, je proeft, alles tegelijk. En dat op nog geen meter van elkaar. Intimiteit ten top.’ Het is een van de passages in het kookboek Vijftig tinten amore van de Vlaamse schrijfster Debbie Brackez en chef-kok Stefaan Daenick. Het duo koos voor een roadtrip langs Italiaanse plaatsen waar we in het boek de lokale gerechten van aantreffen.
Niet alledaags is het zeker, want tussen de recepten lees je een fictief liefdesverhaal. Helaas zijn de licht erotische verhalen soms zo plat en voorspelbaar, dat je de zin om te koken bijna vergaat. Dat is jammer, want de receptuur is toegankelijk, gevarieerd en smaakvol.
Elke streek komt aan bod: van sensueel Sicilië en frivool Firenze tot Venetiaanse verleidingen. Vooral de zoete gerechten vallen op – in positieve zin. De zuppa inglese met merengue mag vaker de tafel sieren. Maar ook de pastagerechten met louter verse ingrediënten zijn de moeite waard. En voor als straks de zon lekker doorbreekt: genoeg zinderende zomerse drankjes als limoncello spritz en bellini met prosecco.
Stefaan Daeninck en Debbie Brackez
Vijftig tinten amore – een zinderend Italiaans kook- en verhalenboek
Lannoo; € 22,99