Ondernemer en voormalig model Charlotte Labee gooide haar leefstijl drastisch om nadat ze op haar dertigste volledig instortte en verlammingsverschijnselen kreeg. Ze verdiepte zich in de wisselwerking tussen brein en lichaam. Haar boek Overprikkeld brein staat al weken in de boekentoptien.
ZIEN - Bekijk jezelf met verwondering
‘Ik houd ontzettend van het leven, maar dat is niet altijd zo geweest. Van mijn zestiende tot mijn dertigste was ik niet gelukkig met mezelf. Als ik nu terugblik, besef ik dat ik al die jaren geen verwondering had voor mezelf. Ik wilde het vooral goed doen voor anderen, pas na goedkeuring voelde ik me geliefd. Dat zat diep. Ik groeide liefdevol op, maar kreeg mee dat hard werken en jezelf bewijzen erbij hoort.
Op mijn dertiende werd ik gevraagd voor modellenwerk. Ik eiste extreem veel van mezelf en kreeg op mijn veertiende mijn eerste burn-out. Ik kon alleen nog maar huilen en sliep dagen achter elkaar. Ik ging volledig aan mijn gevoelssysteem voorbij en stoomde in de jaren daarna gewoon door. Toen wist ik nog niet dat het leven je ook wat kan kosten als je te veel geeft.
Over Charlotte Labee
Charlotte Labee (1986) groeide op in Roosendaal en werkte als model in Milaan en Düsseldorf. In 2008 werd ze Miss Universe Nederland. Ze werkte als presentator voor Omroep Brabant en RTL.
Labee trouwde, kreeg een zoon en zette een kledinglijn op. Ze werkt als Brain Balance-expert, volgde de opleidingen neural cause effects, NLP, epigenetica en orthomoleculaire therapie. In haar bedrijf geeft zij trainingen over de werking van het brein en hoe je meer uit je leven kunt halen. Haar boeken Brain Balance en Overprikkeld Brein en diverse voedingsboeken zijn zeer populair. Ze toert nu door het land met haar Overprikkeld Brein Toer.
Deze zomer komt haar nieuwste, Het krachtige brein, uit
Vanaf mijn zeventiende woonde en werkte ik als model in Milaan en Düsseldorf en mocht ik namens Nederland naar de Miss Universe-verkiezing.
Een lege, veeleisende wereld. Ik had veel externe prikkels nodig om vervulling te vinden, toch probeerde ik me niet te veel te laten beïnvloeden, maar dat was best moeilijk. Diep van binnen doe je toch een andere jas aan als je steeds commentaar krijgt over hoe je eruitziet. Ik was niet het type model dat alles opgaf om erbij te horen, ik at bijvoorbeeld vrij normaal, toch gaan alle opmerkingen onbewust onder je huid zitten.”
PROEVEN - Alles proberen geeft kansen
“Ik ben opgegroeid in een Brabants arbeidersgezin met vier kinderen. We hadden het financieel niet breed. Onbewust heb ik dat opgeslagen. Daar komt zeker een deel van mijn daadkracht vandaan. Ik zie altijd en overal kansen en mogelijkheden.
Mijn honger naar ervaringen, naar alles willen meemaken, heb ik altijd al gehad. Ik wil het leven elke minuut van de dag optimaal meemaken, alles proeven, alles uitproberen. Als 3-jarige wilde ik al zelf mijn eten klaarmaken en als kleuter moest en zou ik alleen naar school lopen. Ik ben altijd een open kind geweest, lekker actief, het liefst in de weer met dieren, ik hield erg van paarden. Leren, daar was ik minder van. Liever ging ik op avontuur, ik hield van experimenteren.”
VOELEN - Maak verbinding tussen je hart en je brein
“Ik wilde vooral zonnige, leuke dingen meemaken, maar zo werkt het niet: ellende overkomt je, altijd. Ik weet nu dat het universum je ervaringen stuurt die je nodig hebt om op je eigen pad te komen, zodat je echt je zielsmissie ontdekt. En ik had veel stevige lessen nodig om bij mijn gevoel te komen.
Die burn-out was nog maar het begin. Op huwelijksreis ging ik in het vliegtuig knock-out, daarna ging ik al snel weer aan het werk. Ik kreeg baarmoederhalskanker, mijn huis brandde af – drie weken na de geboorte van mijn zoontje – en mijn kledingbedrijf ging failliet. Toch zag ik het allemaal als iets dat me overkwam. Ik voelde me slachtoffer van de situatie en had niet het idee dat ik er zelf iets aan kon veranderen. Ik denk zelfs dat ik veel narigheid over mezelf heb afgeroepen met de negatieve houding tegenover mezelf.
Mijn omkeermoment kwam toen ik uitgeblust met mijn baby op Ibiza zat en ik verlammingsverschijnselen kreeg. Ik was dertig jaar en een hersenscan verduidelijkte dat mijn nervus vagus, de belangrijkste hersenzenuw, op vier plekken chronisch beschadigd was. De neuroloog gaf me de keuze: of je leeft zo door en belandt binnen drie maanden in een rolstoel of je gaat holistisch naar je lichaam kijken en jezelf beter maken.
Die man bleek mijn redding, al begon de ellende toen pas echt. Ik voelde me compleet leeg, panisch en vooral een slechte moeder, ik kon zelfs mijn zoontje niet genoeg liefde geven. Ik heb dat jaar wat afgehuild. Ik dacht weleens: wil ik dit leven nog wel?
Ik had naar alcohol of antidepressiva kunnen grijpen, maar ik moest mijn eigen shit aankijken. Urenlang zat ik te mediteren. Dat was heftig, maar na drie weken voelde ik een soort fonkeling. Alsof mijn hart weer ontstoken werd. Ik belde mijn vader en vertelde hem dat ik weer een sprankje blijdschap voelde. Geëmotioneerd zei hij: ‘Ik wist dat je je zou hervinden’.
Het brein wil meer, meer, meer
Op Ibiza raakte ik gefascineerd door het brein. Ik heb er honderden boeken over gelezen en enkele studies gevolgd. Nu ik weet dat het hart en het brein onlosmakelijk verbonden zijn, deel ik die kennis graag. Bij een blender krijg je als vanzelfsprekend een handleiding, maar de meeste mensen weten niets over de connectie tussen brein en hart. Terwijl deze tijd zo ongelooflijk veel vraagt van onze hersenen.
Het brein wil meer, meer, meer, maar het lichaam kan al die informatie niet verwerken. Mensen vertellen me dat ze het gevoel hebben in een gevangenis te zitten, omdat hun brein niet meekan in deze snelle tijd. Ze lopen mentaal, maar ook fysiek vast. Klachten als chronische nekpijn, prikkelbaardarmsyndroom, depressie of zelfs kanker worden mede veroorzaakt omdat we te veel in ons brein zitten, is mijn overtuiging.
Ik zeg absoluut niet dat je jezelf bewust ziek maakt, maar ik heb ervaren hoe het lichaam kan instorten als je niet in contact staat met je gevoel. Je brein is nu eenmaal getraind in afleiden, afdwalen, doemdenken en scenario’s bedenken voor als er iets misgaat. Als je luistert naar de stem die vertelt dat je niet leuk genoeg bent, dan wordt dat een werkelijkheid in jouw systeem. Voor je het weet ben je half depressief.
De kracht zit ’m erin dat je niet te veel naar al die onzekerheden, angsten en negatieve overtuigingen luistert. Jij bepaalt wat je voelt. Alles draait om leven vanuit je hart, niet vanuit je brein. En vergeet je darmen niet, ik noem die vaak het derde brein. Als je je hoofd, hart en darmen goed verzorgt, ontstaat er magie.
Ga gewoon eens zitten. En adem. Hoe vaak doe je dat? Doe een dag helemaal niks of staar een uur naar buiten. Zo laad je op. Laat je niet te veel meeslepen door een ander, besteed tijd in de natuur, vul jezelf met voedzame voeding en let op wat je leest. Dan kun je zoveel meer uit je gelukssysteem halen.”
RUIKEN - Ga het bos in en zet je oerbrein aan
“De wereld is prachtig, maar kun je het mooie nog zien in je omgeving? Ik kijk geen tv, behalve mooie documentaires, ik volg geen nieuws en ga soms een paar dagen offline en fladder dan wat rond, het liefst in het bos, ik ben dol op bomen.
Als je nat hout en dennennaalden ruikt, activeert dat je brein tot rust. Ons oudste zintuig is het geur-systeem. Daar reageert je oerbrein altijd op. Dat kun je dus vaker inzetten.
Geuren triggeren ook emoties of herinneringen. Bij de geur van pas gemaaid gras maakt mijn hart altijd een gelukssprongetje. Dan denk ik aan het voorjaar, aan jonge honden. Daarom zetten we in mijn bedrijf Brain Balance ook geuren in. Onze kalmerende lavendelspray wordt gebruikt op diverse gesloten afdelingen voor mensen met diepe dementie. Zij kunnen geen psychologisch gesprek meer voeren, maar worden wel een stuk rustiger door de geur. En dat geldt net zo goed voor kinderen.
Mijn volgende missie is dan ook om ons Brain Balance-programma op scholen te introduceren, zodat kinderen leren hoe ze met tegenslag, met afwijzing en rouw moeten omgaan. Ik zeg: weg met al dat presteren en toewerken naar die ene toets. Gooi gerust al die Cito-toetsen in de prullenbak. Laat kinderen meer ervaren.
Zo weet mijn zoontje van zes al veel over wat goed en gezond voor hem is. Dat gun ik meer kinderen.”
INTUÏTIE - Zet al je kanalen open
“Ik zie mezelf als een richtinggever. Ik wil mensen leren anders naar het leven en zichzelf te kijken. Met meer liefde en zelfinzicht. Sinds ik mijn brein heb getraind om meer in het nu te zitten, ben ik minder onrustig en heb ik meer aandacht.
Door het pad van zelfontwikkeling leef ik nu afgestemd op mijn eigen energie en intuïtie. Als iets gevoelsmatig niet klopt dan doe ik het niet, ook al is het zakelijk lucratief. Intuïtie is voor mij: alle kanalen openzetten en wachten op wat ik doorkrijg aan informatie. Dat klinkt zweverig, maar het werkt fantastisch. Onlangs nog werd ik wakker van allerlei ingevingen, die ik gelijk ’s nachts heb opgeschreven. De dag erop deelde ik ze met mijn team en zo ontdekten we de koers voor dit jaar. Dat had ik nooit met mijn hoofd kunnen bedenken.”
HOREN - Leer luisteren naar je binnenste
“Je kunt nog zoveel podcasts luisteren, de informatie die je echt opslaat, komt niet alleen via kennis en woorden tot je, maar vooral door het charisma en de energie van de spreker. Via een gevoel of beleving trigger je de energie van de ander, pas dan voel je dat er iets verandert in je systeem. Tijdens lezingen, trainingen en mijn theatertour ben ik me daar zeer bewust van.”
Ik studeer veel en laat me nog steeds coachen. En mijn coach geeft nooit advies, maar stelt alleen vragen, zodat het antwoord boven komt drijven. Mijn ziel weet het prima zelf. En dat is bijna nooit een quick fix, helaas. Dat wil iedereen natuurlijk wel, maar als je te lang niet in contact hebt gestaan met jezelf, moet je rustig de tijd nemen. Daar hoort veel ongemak en gevoel bij én tranen. Alleen op die manier leer je weer luisteren naar je binnenste, dat weet wat jouw ziel voor jou in petto heeft, dat weet wat jij te doen hebt.”