null Beeld Patrick Post
Beeld Patrick Post

Zelf doenMerel Kamp

En toen braakte de afvoer een dikke stroom brokkelig vocht uit

Merel Kamp

Dit wordt een beetje een vies verhaal. Afgelopen zomer runde ik een weekend met twee vrienden een pension in het noorden van het land. Op dag één bereidden we voor een grote groep een driegangendiner. Na het eten volgde het schrobben van de keuken én een enorme afwas. Heel de dag was alles gesmeerd verlopen, maar tijdens de afwas keerde het tij.

In de gootsteen vormde zich een steeds diepere en steeds troebelere plas afwaswater waarin alle drie de gangen gerepresenteerd waren. R., die de spoelkop bediende, maakte er melding van. Even leek het alsof dat voldoende was. We gingen verder met waar we mee bezig waren. Maar negeren is een even populaire als ineffectieve reactie op ongemak of problematiek. Toen de plas in de spoelbak zo’n 10 cm diep was vroeg R.: “Is er een plopper?”

Metalen maag-darmkanaal

Terwijl ik de overloop dichthield, plopte R. De afvoer maakte de gore geluiden van een metalen maag-darmkanaal en zo nu en dan kwamen er wat etensresten omhoog. Maar de plas werd niet minder diep. ‘Ik denk dat het in de sifon zit’, opperde E., die op een afstandje had staan kijken. ‘Denk ik ook’, zei R. en stopte met ploppen. Er klonk nog een vertraagde oprisping. Daarna viel er een stilte. Beiden keken mij aan. ‘Is er een emmer?’ zuchtte ik.

Onder toeziend oog van R. en E. draaide ik de sifon los. Bruin water liep over mijn handen via mijn armen mijn mouwen in. Nadat ik de sifon verwijderd had gebeurde er een seconde lang niets. Toen klonk er een diepe boer en golfde er een dikke stroom brokkelig vocht uit de afvoer. E. wendde haar hoofd af. ‘Gatveeeer’, riep R. De volgende dag hebben we de afwas uitbesteed.

null Beeld Merel Kamp
Beeld Merel Kamp

Tip

Er zijn drie dingen die je zelf kunt doen bij een verstopte afvoer. Maar voordat je ook maar iets doet: doe een schort voor en stroop je mouwen op. Gebruik geen chemische ontstopper; dat is schadelijk voor het milieu. Probeer het eerst met een ontstopper – plopper in de volksmond. Sluit de overloopbeveiliging af. Zet de plopper op het putje en beweeg hem op en neer. Luister goed of er beweging in de zaak zit. Test of de afvoer weer (beter) doorloopt en herhaal eventueel.

Niet verholpen? Check de sifon. Deze vind je onder de gootsteen en ziet er uit als een U met ongelijke poten (soms ook als een S, of als een soort beker). Zet er een emmer onder en draai los. Er komt nu water naar beneden en vermoedelijk ook wat minder smakelijks. Klop de sifon leeg in de emmer. Draai hem dan weer vast en test.

Nog geen succes? Koop of leen een ontstoppingsveer. Verwijder de sifon en breng de ontstoppingsveer met draaiende bewegingen in de afvoer totdat die niet verder kan. Trek hem dan terug. Zet alles in elkaar en test. Als dit allemaal niet heeft gewerkt zit de verstopping te diep – en moet je helaas verhuizen.

Verstopping voorkomen: gebruik een gootsteenzeefje en spoel de afvoer geregeld door met soda en kokend water.

Schrijver én maker Merel Kamp laat deze winter zien hoe je veel meer dan je denkt zelf kunt maken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden