De smaak van de chefKlasien de Jong
Dieetwensen? Geen enkel probleem bij Koselig
Klasien de Jong (44) opende dit najaar Koselig in Amersfoort, waar je terecht kan voor allergeenvrij ontbijt, lunch en gebak.
Wat kunnen we verwachten?
“Koselig is Noors voor knus, gezellig en samen met anderen genieten in je veilige bubbel. We zijn een banketbakkerij, lunchroom en glutenvrije supermarkt in één. Alles op de kaart is noten- en glutenvrij, zonder koemelk, zonder soja en zonder ei.”
Waarom ben je deze plek begonnen?
“Ik ben opgeleid tot docent Engels. Zoals veel mensen in het onderwijs vond ik de leerlingen heel leuk, het vak ook, maar het gedoe eromheen stond me tegen.
“Ik ben lactose-intolerant, ik reageer slecht op gluten en kan niet tegen soja. Met één blik op Google vind je tweehonderd geweldige recepten die daaraan tegemoet komen. Ik dacht: waarom doet niemand daar wat mee? Ik heb een clubje vriendinnen: de een eet alles, de ander is vega, de derde is vegan, een ander keto – die eet geen koolhydraten – en ik. Wij konden nooit ergens terecht. Dus heb ik die plek zelf gemaakt.”
Er is toch steeds meer aandacht voor speciale dieetwensen?
“Klopt, zolang het geen allergie betreft kun je op steeds meer plekken terecht. Als je bijvoorbeeld ervoor kiest vegan te zijn, heeft elke tent wel een linzensalade ofzo. Maar als je coeliakie (glutenallergie) hebt, krijg je na je glutenvrije maaltijd doodleuk je koffie met een koekje erbij zonder verpakking erom. Een groot risico! Mensen met coeliakie kunnen van één kruimel al ernstig ziek worden. Mensen met intoleranties moeten constant op hun hoede zijn. Het zijn vaak ‘zeikerige’ eters: dit mag ik niet, dat mag ik niet, bij een spoortje van dat ingrediënt sturen ze het bord terug naar de keuken. Dat werpt voor hen een drempel op, want je wíl niet moeilijk doen. Mijn concept is anders: gasten krijgen een lijst beleg, ze stellen zelf hun glutenvrije broodje samen.”
Wat moeten we zeker proeven?
“Onze redvelvetcupcakes zijn te gek, ontzettend zacht en fluffy. Ik heb een testpanel van mensen die niet gewend zijn allergeenvrij te eten, zij proeven alles wat ik bak.
“Het zijn de gewone dingen die het populairst zijn, zoals een ‘simpele’ koek van boter, bloem en suiker. Mijn gasten zijn zo gewend dat ze dat allemaal niet mogen, bij ons kan het wél. Sommigen hebben zelfs last van keuzestress.”
Wat kost het?
Een broodje kost 13,95 euro, redvelvetcake 3,75 euro.
In ‘De smaak van de chef’ vertelt een kok waarom hij kiest voor bepaalde gerechten.