De Wolf-Garten Professional RR 5000. Beeld
De Wolf-Garten Professional RR 5000.

Goed gemaaktSnoeischaar

De Ferrari onder de snoeischaren

Deze prachtige snoeischaar knípt zowaar, zonder veel kracht te zetten. Loethe Olthuis is verliefd.

Loethe Olthuis

Ik houd hartstochtelijk van mijn tuin, die door sommigen ‘wildernis’ wordt genoemd. Zelf houd ik het op ‘natuurtuin’. Binnen grenzen, want als ik echt niks aan mijn tuin zou doen, had ik snel een échte wildernis van brandnetel, fluitenkruid, vlier, wilg en zevenblad.

Dus snoei ik. Met mate. Ik wil nu de wilgen knotten, mijn vijgenboom drastisch inperken zodat ik straks hopelijk meer vijgen dan takken heb, de opgeschoten vlieren vermoorden, de vlinderstruik decimeren en de hazelaar fatsoeneren. Voor al dat geknip heb ik goed snoeigereedschap nodig, ook omdat ik erg weinig kracht in mijn handen heb: niet handig voor een tuinvrouw.

Ik koop al jaren snoeischaren, er liggen er geloof ik wel acht in de schuur. De helft is bot, ondanks jaarlijks slijpen. Van de rest functioneert óf het veermechanisme niet meer, waardoor je de schaar eerst moet uittrekken voordat je kunt knippen, of ze schieten op de meest onverwachte momenten open – met mijn velletje ertussen. Ze maltraiteren de takken die ze afknippen tot rafels. Ze doen alsof ze een tak knippen, maar blijven erin vastzitten als een dolgedraaide buldog. En na een uurtje snoeien staan de blaren op mijn handen en is mijn pols lam.

De RR 5000 knipt officieel takken tot 25 mm, maar blijkt ook dikkere takken aan te kunnen. Beeld
De RR 5000 knipt officieel takken tot 25 mm, maar blijkt ook dikkere takken aan te kunnen.

Klaar, vond bevriende hovenier Paul van Sustuinable. En kwam met de Wolf-Garten Professional RR 5000 snoeischaar, met een zogeheten ‘papegaaienbek’, geschikt voor jongere, sappige takken. Nu ben ik verliefd. De RR 5000 is een beauty van aluminium, gecoat staal en rood kunststof, een soort snoei-Ferrari. Maar hij is meer dan een mooi smoeltje. Officieel knipt hij takken tot wel 25 mm doorsnede: de meeste snoeischaren kunnen maar 22 mm aan. En knippen doet-ie inderdaad, als een mes door de boter en zonder noemenswaardige krachtsinspanning mijnerzijds!

Maar de RR 5000 blijkt ook dikkere takken aan te kunnen, zelfs sappige en taaie wilgentakken. Dan moet ik weliswaar twee handen gebruiken, maar dat zegt vooral iets over mij. Echt superhandig: hij knipt linkshandig net zo gemakkelijk als rechtshandig. Mijn polsen raken niet meer overbelast en doordat ik minder kracht hoef te zetten, heb ik na een paar uur knippen nog steeds geen blaren. De rebelse vijgenstruik heb ik in twintig minuten teruggebracht tot lei-vijg.

null Beeld

Mankeert er dan helemaal niks aan die schaar? Hij is duur, rond de 45 euro. En zwaar, zeker vergeleken met scharen van andere merken. En verder is hij wat groot voor mijn handen. Maar in de praktijk vind ik dat extra gewicht juist voor meer stabiliteit zorgen bij het reiken naar een tak. Omdat hij zo goed knipt, heb ik ook geen probleem met de maat. Misschien kom ik nog achter eventuele gebreken, maar botte messen zullen geen probleem zijn: je kunt ze gewoon los bijbestellen. De veer zit in de schaar geïntegreerd, dus dat mechanisme gaat ook niet gauw stuk. Een hendeltje waar je velletje tussen kan komen? Je schuift de schaar met één hand dicht.

Ik denk dat mijn liefdesrelatie met de RR 5000 nog jaren en jaren gaat duren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden