Werk van Ovartaci (Louis Marcussen), ‘Zonder titel’, ongedateerd, privé collectie. 
 Beeld  Ole Akhø / Cobra Museum
Werk van Ovartaci (Louis Marcussen), ‘Zonder titel’, ongedateerd, privé collectie.Beeld Ole Akhø / Cobra Museum

Weekendtips

De bijzondere wereld van Ovartaci, die als jongen werd geboren, maar rond haar vijftigste vrouw werd

De Deense kunstenaar Ovartaci woonde bijna haar hele leven in een psychiatrische instelling. Ze schiep er hybride fantasiefiguren.

Harmen van Dijk

Op de Biënnale in Venetië maakte vorig jaar een kunstenaar furore die al in 1985 overleden was. De Deense Ovartaci. Vreemde, langbenige vrouw-­figuren schilderde ze, soms met vleugels, in heldere kleuren. Ovartaci was schizofreen en bracht een groot deel van haar leven door in een psychiatrische inrichting. Daar kreeg ze alle ruimte om haar kunst te maken. Ze beschilderde ook haar eigen kamer en had graag de hele instelling onder handen ­genomen, zodat die zou veranderen in de mooiere fantasie­wereld die ze voor zichzelf schiep.

Transformatie was een belangrijk thema in haar oeuvre. ­Ovartaci werd in 1894 geboren als de jongen Louis Marcussen. Rond haar vijftigste kreeg ze de onbedwingbare behoefte om als vrouw door het leven te gaan. Nadat ze zichzelf ernstig verminkt had, werd in het ziekenhuis haar geslacht veranderd.

null Beeld Privécollectie / Cobra Museum
Beeld Privécollectie / Cobra Museum

Onder de indruk van haar werk

Tijdens haar leven werd haar talent al ontdekt door de Deense kunstenaar Asger Jorn. Hij bezocht haar in de instelling en was erg onder de indruk van haar werk. Hij bood haar aan te exposeren in Parijs, maar die uitnodiging sloeg Ovartaci af. Wel zorgde Jorn ervoor dat twee van haar werken werden opgenomen in de collectie van de Franse kunstenaar Jean Dubuffet.

Onopgemerkt was ze dus niet gebleven, maar het duurde tot vorig jaar dat ze werd herontdekt. In het Cobra Museum in Amstelveen is nu een mooi overzicht van haar werk te zien – naast schilderijen ook poppen en andere objecten.

Becoming Ovartaci, t/m 14 mei in Cobra Museum Amstelveen

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden