RecensieKookboek
Complete chaos op je bord dit jaar
Toen in de jaren tachtig de fusionkeuken doorbrak met een mix aan culinaire en culturele tradities en stijlen, fronste menigeen de wenkbrauwen. Wie dat al exotisch vond, zal bij de de jongste trend helemaal wit wegtrekken. Want bij het nieuwe chaos koken is een patatje kapsalon kinderspel. Volgens enkele chefs die deze kookstijl omarmen gaat het om complete vrijheid en hoef je niet langer bang te zijn voor culinaire en culturele toe-eigening. Niet politiek of woke koken. Nee, in 2023 mag alles!
Het zijn veelal chefs met een niet-westerse achtergrond en die opgroeiden in het westen, die hiermee niet kiezen voor de authentieke gerechten van hun voorouders, maar alles door elkaar husselen. We zagen het dit najaar al in het kookboek Chinese-ish van Rosheen Kaul en Joanna Hu, beiden geboren in China maar opgegroeid in Australië. Zij komen met gerechten als geroerbakte knoflookscheuten met ibéricoham of szechuan worstjes met koriander- én muntblaadjes op witbrood. Toch is dat nog niets vergeleken met wat enkele New Yorkse chefs op het menu hebben staan: wat dacht u van pastrami tacos, tandoori spaghetti of een masala cheesesteak? We laten het oordeel aan u.
Chinese-ish
Rosheen Kaul en Joanna Hu
Good Cook
€23,50, 224 blz.