Handig en behaaglijk voor zwemmers die het jaar rond een duik in zee nemen: ruimvallende omkleedkleren.
Waarom zou je het doen: voor de lol bij weer en wind het koude buitenwater in? Alle-seizoenen-zwemmers melden dat ze zich er aanzienlijk fitter en gezonder door voelen. Maar ja, na een duik sta je te vernikkelen. Daar zijn nu speciale slimme kledingstukken voor ontwikkeld.
De kiem voor die gezondheidsclaim werd al in de negentiende eeuw gelegd. Op doktersadvies ondernamen welgestelden speciale zeekuren. Vanwege het luxueuze Kurhaus groeide Scheveningen uit tot een mondaine badplaats. De rijke badgasten werden dagelijks met een paardenkoetsje de zee in gereden. Afhankelijk van de voorgeschreven medische behandeling dompelden ze zich één of meerdere malen onder in het zeewater.
Zo’n zeebad was volgens artsen een remedie tegen vele kwalen. Het zou verlichting geven bij onder meer klierziektes, verslappingen van huid en spiervezels, verstoppingen, pijnlijke gewrichten, reuma, jicht en beenzweren. Met hulp van zeebad-personeel verkleedden de gasten zich voor en na het baden in het koetsje. Maar modebladen uit die tijd tonen naast plompe ‘badcostumen’ ook grote capes met capuchons. Die boden extra bescherming tegen de kou en ongenode blikken.
Praktische poncho’s
Ruim een halve eeuw geleden naaiden behendige moeders van een groot badlaken praktische poncho’s. Daaronder verwisselden preutse familieleden om beurten hun bad- en gewone kleding. Omkleden voor en na het zwemmen geeft altijd getob. Zie maar eens om onbeschut je zwemkleding af te stropen en je, zonder al te veel geklungel, warm en droog in je daagse kloffie te hijsen. Zo’n ouderwetse badcape biedt dan uitkomst.
Die traditionele badcapes en de voormalige huisvlijtponcho’s werden de basis voor de nieuwe omkleedponcho’s. Fabrikanten storten zich als lemmingen in dit gat in de markt om een gestaag groeiende klantenkring te bedienen. In eerste instantie waren surfers hun doelgroep, maar alras volgden de openwaterzwemmers.
De keuze voor dames, heren, kinderen én honden is enorm en de omkleedkleren zijn er in vele kleuren, materialen en prijsklassen (van 10 tot 200 euro). Ze hebben toepasselijke namen als badponcho, zwemponcho, surfponcho, badcape, omkleedcape, omkleedhanddoek, mobiele kleedkleding, handdoekjas en zelfs handdoekbadjas. Of nog prozaïscher: change robe en swimparka.
Suffige uitstraling
De basisvorm van zo’n ambulant omkleedhokje is voor alle merken vrijwel hetzelfde. Een brede dubbelgevouwen lap of fikse handdoek met een gat voor het hoofd en tot de armsgaten dichtgenaaide zijkanten. Daarop een onmisbare capuchon tegen de kou en om natte haren te drogen.
Zo’n poncho is ook handig om op vakantie, in de sauna of gewoon thuis even snel iets warms aan te trekken. Luxere basismodellen hebben een ingezette rechthoekige mouw of een extra stukje stof bij de oksel om inwaaien tegen te gaan. De poncho moet ruim vallen zodat de armen door de mouwen naar binnen kunnen vanwege het afdrogen en verkleden.
Maar ja, zo’n basisponcho heeft wel een beetje suffe uitstraling. Dus fabrikanten doen hun opperste best ze te pimpen met een kleurige kangoeroezak op de buik, stoere trekkoorden voor de capuchon en lussen die om aandacht vragen. Ook personaliseren met een naam of koddig figuurtje behoort tot de mogelijkheden van sommige merken. En enkele modellen hebben zelfs zijsplitten met drukkers, zodat de cape is om te toveren tot een badlaken voor over de strandstoel.
Plakkerige zandvoeten
De oorspronkelijk cape-modellen zijn getransformeerd tot jasvormen met wijde lange mouwen en een rits aan de voorzijde. Op het oog zijn ze nauwelijks van gewone jassen te onderscheiden, behalve dat de drager er, vanwege de omkleedfunctie, een beetje in verzuipt. Voor de binnenzijde wordt een absorberende stof gebruikt en voor de buitenzijde een waterafstotend materiaal. Deze omkleedjassen zijn dus eventueel ook te gebruiken als warme regenmantel. Door het oversized model past die overal overheen.
En wie als hij uit het water komt direct op de zogenoemde changing mat stapt, heeft nooit meer last van plakkerige zandvoeten. Een platte cirkelvorm van waterafstotend materiaal, met een koord rondom. De blote voeten blijven schoon en het natte surfpak, badkleding, poncho en handdoek kieper je op de mat. Door die dicht te snoeren met het koord wordt de mat een plunjezak.
Lees ook:
Winterzwemmen is pijnlijk, lekker en mogelijk gezond
Een dolenthousiaste zwemmer en een overtuigde huisarts nemen allebei een duik en vertellen waarom.