Blaudzun Beeld Andreas Terlaak
BlaudzunBeeld Andreas Terlaak

Weekendtips

Blaudzun neemt de eenzame stad als vertrekpunt

Maaike Bos

HOREN
BLAUDZUN: NY-RIO-BERLIN

Theatertour
t/m 29 april

Zijn album Lonely City Exit Wounds (2022) werd jubelend ontvangen, de singles Real Hero en Wide Open werden hits. In zijn filmische liedjes neemt hij de eenzame stad als vertrekpunt, zegt hij, als ‘plaats-delict, als toevluchtsoord, als doolhof.’ Blaudzun en zijn vaste muzikanten spelen in deze theatertour de songs van Lonely City Exit Wounds naast nieuwe muziek en het mooiste uit eerder werk.

Blaudzun.com

ZIEN
ALS DE DOOD

Museum Belvédère, Heerenveen
t/m 11 juni

‘Alles in je leven heeft te maken met het einde ervan’, zei de Groninger en Deventer stadsarchitect Jan Mulock Houwer. Museum Belvédère maakte van het grote thema dood en verval een speelse groepstentoonstelling, met schilderijen, poëzie, beelden en foto’s van meer dan zestig Nederlandse kunstenaars. Moderne en eigentijdse kunst vertelt, ook met humor, het universele verhaal van rouw en acceptatie, schoonheid en troost.

Museumbelvedere.nl

DOEN
MAAND VAN DE FILOSOFIE

Vanaf 1 april

De contemplatieve maand april begint in Rotterdam met de Nacht van de Filosofie in Arminius. Bekijk verder de boeiende agenda, met op 6 april in Eindhoven een interview met Marjolijn van Heemstra die Het Filosofisch Essay schreef: Wat is ruimte waard. Op 7 april tijdens de Nacht van de Filosofie in Amsterdam draagt de Denker des Vaderlands Paul van Tongeren het stokje over aan zijn opvolger.

Maandvandefilosofie.nl

Beeld uit de film ‘Kleinkinderen van de Oost’. Beeld
Beeld uit de film ‘Kleinkinderen van de Oost’.

ZIEN
MOVIES THAT MATTER FESTIVAL

24 maart t/m 1 april

Dit documentairefestival opent weer bijzonder met de wereldpremière van Kleinkinderen van de Oost. Maker Daan van Citters speelde een Nederlands soldaat in film De Oost, en raakte bevriend met acteur Joenoes Polnaija, van Molukse afkomst. Samen volgen ze nu het spoor van hun opa’s die beiden vochten tegen de Indonesische onafhankelijkheid. Een dappere reis vol vragen over goed en kwaad, daders en slachtoffers.

Moviesthatmatter.nl

DOEN
SEIZOENSNACHTWANDELING

Het Flevo-Landschap
Natuurpark Lelystad
20 maart

Op de eerste dag van de lente neemt een gids u mee, van elf tot half één ’s nachts. Uniek, want normaal is Natuurpark Lelystad dan dicht, om de wisenten, edelherten en wilde zwijnen rust te gunnen. In het donker zijn de zintuigen extra alert; dat is spannend. Doe deze wandeling ook eens de eerste dag van de zomer, herfst en winter, want het park is elke keer anders.

Flevo-landschap.nl/activiteiten

HOREN
CLOUD CAFÉ

Schouwburg Ogterop, Meppel
25 maart

Dit Amsterdamse popbandje met drie jongens en een zangeres brak een jaar geleden door en begint nu aan een reeks van twintig grote concerten. Cloud Café won in 2022 de Amsterdamse Popprijs, stond op Noorderslag en bracht de eerste titelloze EP uit bij het befaamde label Excelsior. Hun indierocknummers klinken bezield en authentiek, met mijmerende teksten. En kleine foutjes in de muziek weigeren ze weg te strijken; een ontwapenende groep.

Schouwburgogterop.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden