Bas Broertjes in zijn woonkamer in Amsterdam. Beeld Rosalie van der Does
Bas Broertjes in zijn woonkamer in Amsterdam.Beeld Rosalie van der Does

Doen & latenBas Broertjes

Bas Broertjes heeft lage lasten: ‘Dat geeft een ultiem gevoel van vrijheid’

Creatief producent Bas Broertjes (35) is mede-oprichter van Oxville Cinema in Amsterdam Nieuw-West, dat eind vorig jaar een eigen filmhuis opende.

Annette Wiesman

Trok onlangs de beurs voor

‘Een paar mooie broeken, voor de helft van de prijs: twee voor 120 euro. Ze zijn van het Scandinavische merk Plain. Ik ben niet zo van kleding kopen. Meestal wacht ik tot ik iets nodig heb en koop daar dan in één keer veel van.”

Zet geld opzij voor

“Niks specifieks. Maar ik vind het belangrijk om iets achter de hand te hebben. Ik heb altijd voor mezelf gewerkt en dan is dat een prettig idee. Ik ben best goed met geld, ook in mijn werk. Ik vind het fijn om te weten wat er speelt: welke risico’s zijn er en welke keuzes heb ik?

Mijn ouders hebben jaren geleden een huis in Amsterdam gekocht voor mij en mijn broer. Zeven jaar geleden hebben mijn vrouw en ik het overgenomen. Door onze relatief lage lasten heb ik, ook al verdien ik niet veel, altijd de ruimte gehad om mijn eigen keuzes te maken. Dat geeft een ultiem gevoel van vrijheid.”

Zou niet snel besparen op

“Goed en gezond eten. Sinds twee jaar hebben mijn vrouw en ik een abonnement op de Groente Amsterdammer, een tof initiatief van Kasper Hoex. De groente en fruit die hij verbouwt, halen we elke week af bij afhaalpunten. Hij stuurt met elke nieuwsbrief vlogs met updates over het land mee. Als de oogst eens minder is, vind ik het niet erg dat ook de tas wat minder gevuld is. We gaan regelmatig lekker uit eten. Dat inspireert mijn vrouw, die goed kan koken, om zelf aan de slag te gaan.

We besteden relatief veel geld aan streamingdiensten. We hebben bijna alle platforms: Netflix, Disney+, Amazone, Videoland, HBO Max en Sky Showtime, waarbij we sommige abonnementen met anderen delen. Vanuit je vak wil je weten wat er uitkomt. Ironisch genoeg is het nog maar twee keer gelukt om in mijn eigen filmhuis naar de film te gaan.”

Woningtype: appartement in Amsterdam

Huishouden: woont samen met zijn vrouw Margot

Beroep: creatief producent, werkt 65 tot 70 uur per week

Inkomen: minder dan 2000 per maand netto

Droomt van

“Een nieuw, groot filmhuis. Voordat onze eigen locatie Cinema De Vlugt openging, gaven we filmvertoningen in theater De Meervaart. Door corona kwam dat stil te liggen, maar we hadden al bedacht dat we sowieso een eigen plek wilden. Nieuw-West is het grootste stadsdeel van Amsterdam en heeft geen eigen bioscoop, terwijl er 150.000 inwoners zijn. We willen graag iets doen voor de gemeenschap, we programmeren bijvoorbeeld veel Turkse en Bollywood-films.

Naast de subsidies waar we nu eenmaal afhankelijk van zijn, hebben we onze inkomsten steeds meer zelf in de hand, met kaartverkoop, horeca en onze relatie met de buurt. Ik hoop dat we over vijf jaar op onze nieuwe locatie zitten op het Osdorpplein: een groot filmhuis met vijf zalen en eigen horeca. Hopelijk kan ik het dagelijks werk dan iets meer uitbesteden. We zijn zeven dagen per week in touw en dat is nu nog ­superleuk, maar over vijf jaar niet meer. En misschien kunnen we onszelf tegen die tijd een hoger salaris ­uitkeren.”

Heeft voor zijn oude dag

“Pensioen. Ik ben verplicht dat op te bouwen nu ik in loondienst ben bij onze Stichting Oxville. Ik vind het wel goed, want ik heb al geen supersalaris, dus dan vind ik het wel fair dat zaken als ziekte, arbeidsongeschiktheid en pensioen goed geregeld zijn.”

In de rubriek Doen & laten vertellen mensen over welke financiële keuzes ze maken. Meedoen? Mail naar doenenlaten@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden