null Beeld

BoekrecensieKunst

Archeoloog Benjamin Rous krabt het verleden onder de verflagen van beroemde schilderwerken vandaan

Elias van der Plicht

Wat gebeurt er als een archeoloog een boek schrijft over de schilderkunst van Michelangelo, Caravaggio, Rembrandt, Vermeer, Van Gogh en al die andere oude meesters? Juist, hij gaat graven en peuren naar wat er verborgen zit onder dat bovenste verflaagje.

Precies dat is wat Benjamin Rous doet in Sluier van de tijd. Een kunstwerk is niet volledig te begrijpen als we er alleen van buitenaf naar kijken. We moeten ook op zoek gaan naar wat niet zichtbaar is en onder het vernis is verstopt, betoogt Rous, die mediterrane archeologie studeerde en eerder een boek schreef waarin hij de belangrijkste opera’s ontleedde.

Welke materialen zijn gebruikt? Onder welke omstandigheden is het schilderij tot stand gekomen? Wat is er door de tijd heen aan het kunstwerk veranderd door de schilder, restaurateurs of kwaadwillenden?

De voorbije jaren hebben onderzoekers met tal van technieken meer inzicht verkregen in de biografieën van kunstwerken. Dat het Rous gelukt is om die complexe materie te vertalen in een toegankelijk en boeiend boek over de levensloop van befaamde schilderijen is een prestatie van formaat.

null Beeld

Benjamin Rous
Sluier van de tijd. Het verborgen leven van kunst
Van Oorschot; 366 blz. € 39,95

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden