SportZwemmen

Zwemcoach Verhaeren kiest voor Duitse uitdaging

Jacco Verhaeren was de afgelopen jaren zwemtrainer in Australië. Beeld AFP
Jacco Verhaeren was de afgelopen jaren zwemtrainer in Australië.Beeld AFP

Zwemcoach Jacco Verhaeren treedt bij de Duitse zwembond in dienst, in principe voor zes maanden maar met een optie tot verlenging. Ondanks het korte dienstverband zal hij zich voornamelijk op de lange termijn richten. Hij is dus niet aangetrokken voor de laatste voorbereidingen op weg naar Tokio 2021.

Esther Scholten

Duitsland hoopt met behulp van de Nederlander op termijn op de sprintnummers een internationale inhaalslag te maken.

Verhaeren (52) was in het verleden op de korte afstanden succesvol met Inge de Bruijn, Pieter van den Hoogenband en Ranomi Kromowidjojo. De afgelopen jaren werkte hij in Australië. Dat hij afgelopen september terugkeerde naar Europa, om zijn zoons in Brabant te laten opgroeien, zag Deutsche Schwimm-Verband (DSV) als een kans die zij niet wilde laten lopen. Verhaeren zal aan twee projecten werken: een nieuw plan van aanpak voor de 50 tot 200 meter en de talentontwikkeling.

Leuk om in een andere cultuur te werken

“Gezien mijn ervaring past dit goed bij mij”, verklaart Verhaeren. “Daarbij vind ik het ook erg leuk om weer in een ander land met een andere cultuur te werken. In die zes maanden kan ik de mensen in Duitsland op gang helpen. Voor duurzame veranderingen is die tijd te kort, maar wie weet blijf ik langer. Voor nu ken ik de situatie in Duitsland niet goed genoeg om me meteen voor vier jaar vast te leggen.”

Bondstrainer Hannes Vitense noemt Verhaeren in een persbericht van DSV ‘zonder twijfel een van de vermaardste trainers van onze tijd’. Hij denkt dat de komst van de Nederlander hoe dan ook een langdurige impact zal hebben. “Iedereen van onze komende generaties zal profiteren van het advies en de input van Verhaeren.”

Duitsland wil weer meesprinten

Volgens DSV moet er een nieuwe filosofie voor de sprintnummers ontwikkeld worden, als antwoord op de razendsnelle ontwikkeling van de voorbije jaren aan de wereldtop. Bondstrainer Bernd Berkhahn: “We willen ook op de korte afstanden succesvol zijn, zoals we dat in 2008 met Britta Steffen ooit waren. Daarom verheug ik me op de komst van zo’n succesvolle man als Jacco Verhaeren.”

Een nieuwe aanpak vereist lef van de trainersstaf om anders te durven denken. Daarbij ziet Verhaeren het als een voordeel dat hij van buiten komt. “Als buitenlander ben je geen onderdeel van de cultuur of de geschiedenis. Dat heeft me ook in Australië geholpen. Ik zal, net als destijds down- under, meer een leiderschapsrol hebben dan een technisch inhoudelijke. Neemt niet weg dat het een voordeel is dat ik ook wat afweet van hoe je een sprint snel zwemt.”

Lees ook:

Zwemcoach Jacco Verhaeren kiest voor zijn gezin: ‘Ik ben tevreden met hoe ik het zwemmen in Australië achterlaat’

2020 was een veelbewogen sportjaar. Trouw blikt in een serie terug. Vandaag zwemcoach Jacco Verhaeren die zijn ambities in Australië opgaf voor zijn gezin.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden