null Beeld Maartje Geels
Beeld Maartje Geels

ColumnBettine Vriesekoop

Zou darter Peter Wright de legende van Kairos kennen?

In 1941 schreef sportjournalist Joris van den Bergh een boek over mysterieuze krachten in de sport. De oude Grieken begrepen er ook niks van en hadden het dan maar over Kairos.

Filosofe Joke Hermsen noemt Kairos ‘bevlogen momenten van schoonheid, inzicht en daadkracht die het leven bijzonder maken’. Ik denk dat iedereen die aan sport doet zulke momenten wel wil beleven.

De atleten van Sparta dachten dat de goden aan hun kant moesten staan om te zegevieren. De grote geheimzinnige krachten van de natuur konden ze niet de baas, hoe hard ze ook trainden. Nee, het vuur dat de overwinning bracht, kwam van boven, van de berg Olympus. Van een godenzoon, hij alleen kon hen goddelijk maken.

De jongste zoon van oppergod Zeus

Kairos, geen gekke naam voor een andere voetbalclub met hoge aspiraties, is in de Griekse mythologie de jongste zoon van oppergod Zeus. Naakt, kaal op een haarlok na die over zijn voorhoofd valt, aan zijn voeten vleugels die hem razendsnel maken. Staat Kairos voor je, kun je hem aan die haarlok beetpakken. Maar dat is maar even. Hij is zo weer voorbij gesneld. Bij de minste aarzeling, verlies van aandacht en overtuiging, verlies je de wedstrijd. De kans die van jouw droom een daad maakt, is uniek.

Grote sportprestaties worden vaak geleverd op een nu-of-nooit-moment. Zou darter Peter Wright de legende van Kairos kennen? De Egyptische mythe van de slang denk ik wel. Die heeft zijn vrouw op zijn slapen geairbrusht. Symbool van goed en kwaad, van leven en dood, van transformatie en wedergeboorte.

Darten is een in de Engelse pubs geboren mediasport die op topniveau specifieke kwaliteiten vergt. Fysiek en mentaal: fijne motoriek in arm en pols, de rekenkracht en creativiteit van een snelschaker. Voor een WK train je om al je setjes pijlen 180 te kunnen gooien. Maar juist in een finale kan het verkeren. Het overkwam Michael van Gerwen en Peter Wright. Met zijn paarse kuif pakte hij, niet onze grote Michael met zijn kale bol, op nieuwjaardag de wereldtitel. We zaten voor de buis en keken verbouwereerd toe. Verschraald bier, de opgewarmde oliebollen onaangeroerd. Dit was niet de bedoeling geweest van Michael en dartminnend Nederland. Wat was hier gebeurd?

Peter zag Kairos van ver aankomen

Peters gemiddelde was niet beter dan dat van Michael. Hij maakte het verschil op cruciale momenten. Nog voor de pot moest beginnen, voelde hij dat de titel voor hem was. Peter had zijn negen nederlagen tegen Michael al zo vaak teruggezien in zijn hersenpan. Steeds had ie gedacht: ’Nu heb ik hem’. Negen keer pakte Michael hem alsnog. Op nieuwjaarsdag 2020 zag Peter Kairos van ver aankomen. Deze keer zou het gouden moment hem niet ontglippen.

Peter bevestigde nóg een gouden regel. Dat een glorieuze winnaar meestal eerst aan een wisse nederlaag ontsnapt, als een geketende Houdini in een afgezonken brandkast. In de voorrondes kroop Wright door het oog van het dartbord tegen de vrij onbekende Noel Malicdem. Die benauwde overwinning was zijn wedergeboorte.

De mythe van de slang maakte verborgen krachten in hem los. De dodelijke nederlaag was geaccepteerd, de overwinning kwam toen als een geschenk. Alles wat Peter daarna presteerde, was pure genade. In die staat bereikte hij de top van de Olympus.

Marijn de Vries is met zwangerschapsverlof. Bettine Vriesekoop vervangt haar als columnist.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden