Nouchka FontijnBeeld BSR Agency

Vak TJurysporten

Zolang juryleden prestaties beoordelen, zal er altijd discussie zijn

Juryleden zijn ook maar mensen, met hun zwak­heden en momenten van onoplettendheid. Gelukkig maar, al denkt niet iedereen daar hetzelfde over. In de strijd tegen foute beoordelingen van juryleden heeft de internationale gymnastiekfederatie Fig de hulp ingeroepen van computers. Het is onverteerbaar dat een turner die zijn ziel en zaligheid in zijn sport legt, het slachtoffer wordt van een verkeerde waarneming van een jurylid, zo zei de ­Japanse Fig-voorzitter Morinari Watanabe vorige week bij de WK in Stuttgart.

Daarom krijgen de juryleden hulp van computers. 3D-lasercamera’s leggen elke oefening tot in detail vast. Het hoofdjurylid bekijkt de beelden als een turner het niet eens is met de inschaling door de jury van de moeilijkheidsgraad van zijn oefening. Aan de hand van de beelden kan het hoofd­jurylid de exacte waarde bepalen en waar nodig de score van de ­jury veranderen.

Natuurlijk is het lovenswaardig dat een sportorganisatie streeft naar een zo groot mogelijke objectiviteit. Toch is niet iedereen binnen de turnwereld enthousiast over het inzetten van computers. Zo zei Bram van Bok­hoven, bondscoach van de Nederlandse mannen, in Stuttgart: “Hoe kan je een computer laten bepalen of een Rembrandt of een Picasso mooi is?”.

Een feestje met een wrang slot

Waar juryleden beslissen over prestaties zal er altijd discussie over de uitslag zijn. Nouchka ­Fontijn waande zich afgelopen zondag hoofdrolspeelster in een slechte film. Eindelijk had de ­31-jarige bokser de felbegeerde wereldtitel binnen, nadat de jury haar tot winnaar had verklaard van het finalegevecht met Lauren Price uit Wales. Het feestje kreeg een wrang slot. Officials uit Wales hadden direct na de finale protest aangetekend tegen de beslissing van de jury, die Fontijn met de score van 3-2 als winnaar had aangewezen.

Andere juryleden bekeken de beelden van de tweede ronde en kwamen tot de conclusie dat niet Fontijn maar Price de nieuwe ­wereldkampioen in de klasse tot 75 kilogram was. De teleurge­stelde Fontijn, die een uur dacht dat ze de beste van de wereld was, rende de hal uit. Zo stond ze niet op het ereplatform, maar op een koude stoep van een sporthal in het Russische Oelan-Oede.

Bij de WK wielrennen voor beloften in Yorkshire overkwam Nils Eekhoff vorige maand hetzelfde. De 21-jarige renner kwam als eerste over de finish, het mooiste moment in zijn carrière tot nu toe. De vreugde duurde welgeteld vijftien minuten. De jury schrapte Eekhoff uit de uitslag, omdat hij na een val te lang achter de ploegleidersauto zou hebben gestayerd. De wereldtitel ging naar de Italiaan Battistella en de ontgoocheling was groot bij Eekhoff. Bij de val was zijn rechterarm uit de kom geschoten, een euvel dat hij zelf had verholpen. De hele race verbeet hij de pijn, maar de echte pijn kwam pas na zijn diskwalificatie.

Anderhalve maand later bleek ze toch geen kampioen te zijn

Els Visser kreeg vorig jaar na de ironman in Maastricht pas na anderhalve maand te horen dat haar overwinning werd afgepakt en dat zij dus geen Nederlands kampioen was. Na protest van drie ­atleten bevestigde de jury dat ze bij het zwemmen een boei had gemist. 

Net als bij Fontijn en Eekhoff lag het woord onrecht voor in de mond bij Visser, die het er ook niet bij liet zitten. Ze ging naar de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland en die draaide in mei van dit jaar de diskwalificatie terug. Er was te laat geprotesteerd, dat had binnen vijf minuten na de finish moeten gebeuren, niet na drie weken. Afgelopen weekeinde liet Visser zien dat ze de beste Nederlandse triatlete is. Op de WK ironman op Hawaï werd ze zestiende. 

In de rubriek Vak T beschouwen sportredacteuren Fred Buddenberg en Kick Hommes het sportnieuws uit de losse pols. Tips? Mail sport@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden