Meerkamp

Zo vaak geblesseerd, toch wil Eelco Sintnicolaas nog één keer presteren

Eelco Sintnicolaas

Eelco Sintnicolaas (33) wil na veel blessureleed nog een keer schitteren op het hoogste podium. De beste meerkamper van Nederland traint nu vooral in Zweden, alleen.

Hinkelend loopt Eelco Sintnicolaas begin februari tijdens het NK indoor over het middenterrein van het Omnisport in Apeldoorn. De grimas zegt voldoende. Nota bene in zijn eigen stad werkt die vervloekte hamstring niet mee. “Mensen zullen wel gedacht hebben: daar heb je hem weer”, zegt hij een half jaar later, telefonisch vanuit zijn appartement net buiten Stockholm.

Inmiddels is de hamstring geheeld en heeft de Apeldoorner besloten nog een keer de ereronde, die meerkampers ten deel valt, te willen maken op het hoogste niveau. Hij voelt dat er nog ‘iets’ in het zo vaak gekwetste lichaam zit. “Het vuur brandt nog hevig. Toevallig zijn komend jaar de Spelen, maar het had ook een EK of WK kunnen zijn.”

Blessures lopen als een rode draad door zijn atletenbestaan. Van 2009 tot 2015 behoort hij tot de topacht van de wereld, met zilver op het EK en twee vijfde plaatsen op het WK. In 2013 is er zelfs goud op de zevenkamp tijdens het EK indoor. Al het malheur begint na een lullige botsing met een horde. Vooral de enkel blijft opspelen. Een ingreep blijkt onvermijdelijk. Daarvan hersteld zorgt een onwillige bovenbeenspier op de Spelen van Rio al na de 100 meter voor een vroegtijdig en emotioneel einde.

Twee boeken als therapie

De atletiekunie besluit daarna zijn coach en zwager Vince de Lange aan de kant te zetten. Sintnicolaas maakt de keuze om alleen verder te gaan. Apeldoorn wordt z’n nieuwe thuis, met goedkeuring van de bond. “Ik zag mijzelf niet onder de overige coaches trainen. Ik wilde weer het plezier terugvinden. En ik hoefde het wiel niet meer uit te vinden.”

Eelco Sintnicolaas

Dat verandert als Charles van Commenée de baas wordt, en alle atleten gezamenlijk op Papendal moeten trainen. De meerkamper weigert gehoor te geven aan die oproep. Sindsdien is de band met de bond ernstig bekoeld. “Ik had mijn eigen route bepaald en wilde dat in een olympische cyclus niet veranderen.”

Joop Alberda is de man die Sintnicolaas weer op het goede spoor zet. De oud-volleybalcoach stuurt hem een opbeurend bericht en raadt hem als therapie twee boeken aan. “Die gingen vooral over genieten van de weg ergens naartoe. Ik was altijd bezig met het doel zelf.”

De nieuwe vorm van denken werkt. Na een pauze blijkt zijn laatste meerkamp op topniveau gelijk de beste van een landgenoot ooit. Bij de befaamde Hypomeeting in Götzis verbetert de Gelderlander in mei 2017 zijn eigen nationale record tot 8.539 punten. Het is een bevestiging van de juiste keuze.

Eelco Sintnicolaas

Toch sputtert het lijf weer tegen. De loodzware rondgang langs tien onderdelen in twee dagen lijkt te slopend. Stoppen is echter nooit serieus een optie. “M’n eerste reactie is altijd: stik er maar in. Dat duurt nooit heel lang. Ik vind trainen heel leuk. Anders was ik allang gestopt.”

A-status kwijt

In die periode werd de Zweedse hordenloopster Elin Westerlund zijn vriendin. Een goed jaar traint hij nu regelmatig in Upplands Väsby, een half uur rijden van Stockholm. Soms is hij in Apeldoorn. Tijdens de coronapandemie kende Sintnicolaas in Zweden geen beperkingen, al kwam het dichtbij. “Elin werkt in het ziekenhuis en raakte besmet met het virus. En ik ook. Gelukkig hadden we alleen milde klachten. Verder heb ik er niet veel van gemerkt. De sociale contacten van een topsporter zijn toch al minimaal. We zijn binnen gebleven of waren op de atletiekbaan.”

Alle fysieke problemen hebben hem voorlopig z’n A-status gekost, de uitkering voor topsporters. Hij moet deels van z’n spaargeld leven. “Ik heb vaak gedacht: dan zal ik het wel laten zien.”

Lees ook: 

‘Er zijn ergere dingen dan een blessure’

Tienkamper Eelco Sintnicolaas kende veel fysieke tegenslagen in zijn loopbaan. In een interview uit 2015 in Trouw zei hij er ook optimisme uit te putten. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden