Atletiek

Zo goed omgaan met alle druk, dat kenmerkt Femke Bol

Femke Bol, 21 jaar nog maar, met haar bronzen medaille. Beeld ANP
Femke Bol, 21 jaar nog maar, met haar bronzen medaille.Beeld ANP

Meer nog dan door haar atletisch vermogen en looptechniek valt atlete Femke Bol op door hoe zij haar sport beleeft en omgaat met de druk.

Met een opvallende onbevangenheid heeft atlete Femke Bol op haar eerste Olympische Spelen een bronzen medaille gewonnen. In een tijd die een maand geleden nog goed was geweest voor een wereldrecord. De perfecte race lopen op het juiste moment, in de wetenschap ook dat er een podiumplek wordt verwacht, is al moeilijk genoeg. Om dat met plezier te presteren, is slechts weinigen gegund.

Natuurlijk had ze druk gevoeld

Bol is een uitzonderlijke topsporter, niet alleen fysiek maar zeker ook mentaal. Ze wist dat ze in de olympische finale voor het eerst in de baan zou staan met de twee grote Amerikaanse sterren, de vrouwen die de 400 meter horden domineren. Eenmaal eerder had ze Dalilah Muhammad getroffen, twee lange jaren geleden toen Bol nog niet de Bol was die zij nu is. Wereldrecordhoudster Sydney McLaughlin had ze, mede door corona, nog nooit ontmoet.

Zie dan maar eens de onbevangenheid vast te houden, als 21-jarige nieuwkomer op dit mondiale toneel. Natuurlijk had Bol in de aanloop naar deze woensdag druk gevoeld, vertelt ze achteraf. “Ook omdat het duidelijk was dat Nederland hoopte dat ik een medaille zou halen, en dat wilde ik zelf natuurlijk ook graag.”

Ze kreeg nauwelijks een hap door haar keel

Daarom ging ze van sociale media af, voegde ze slechts een handvol contacten toe in haar Japanse telefoon en hield ze het contact met anderen beperkt. De avond van tevoren kreeg ze nauwelijks een hap door haar keel, omdat ze zo nerveus was. Dat is ze niet gewend. Wat als het uitgerekend nu mis zou gaan? “Normaal is het makkelijker om al die doemscenario’s uit je hoofd te halen.”

Maar ze verkrampte niet, en de paniek kreeg haar ook niet te pakken. Met haar meisjesachtige uitstraling valt Bol op in de moeder aller sporten. Volgens haar trainer Laurent Meuwly is ze veel volwassener dan haar leeftijd en ervaring doen vermoeden. “Ze is de perfecte atlete om mee te werken.”

Ook dit spannendste moment uit haar nog prille carrière doorstond ze glansrijk. In Europa heeft ze geen noemenswaardige concurrentie meer, daarom vond ze de confrontatie met de Amerikanen ook mooi. “Ik zie het altijd liever positief in: ik móet niet tegen ze lopen, ik mág me met hen meten. Dat is toch supergaaf? Natuurlijk wilde ik graag een medaille mee naar huis nemen, maar je moet er ook van genieten. Dat is wat helpt bij mij. En dat is gelukt. Ik heb ervan genoten.”

Het gevaar met zulke jonge atleten

In een ongekend snelle race, die McLaughlin uiteindelijk won in een nieuw wereldrecord (51,45), snelde Bol naar de derde tijd (52,03) en een nieuw Europees record. “Ik denk dat we alle drie richting onze perfecte race liepen. Hoe mooi is dat?”

Volgens coach Meuwly is de competitie met de Amerikanen een mooie motivatie voor de toekomst. McLaughlin is ook pas 21 jaar, dus het kan een boeiende en daarmee voor de atletieksport belangrijke tweestrijd worden. Meuwly: “Ik zie nog genoeg verbetermogelijkheden bij Femke, maar het is belangrijk om nu eerst stil te staan bij wat ze al bereikt heeft. Want dat is het gevaar met zulke jonge atleten, dat je altijd blijft kijken naar wat er nog beter kan en vergeet te genieten.”

Plezier, ook tijdens het sporten, is een emotie die in de topsport nog weleens wordt vergeten. Met een stralende lach laat Bol zien dat zij naar haar trainer heeft geluisterd.

Lees ook:

Kon ze het wel, kon ze het niet? De dubbende Sifan Hassan triomfeert. ‘Ik kan het niet geloven, na alle drama’

Na een dag vol drama rende Sifan Hassan naar haar eerste gouden medaille. Voor het eerst sinds Ellen van Langen in 1992 won er weer een Nederlander op een loopnummer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden