null Beeld

ColumnHenk Hoijtink

Zinédine Zidane, de ruiter die zijn paarden aanvoelde

Bij Ziggo lieten ze beelden zien van Zinédine Zidane op een persconferentie. Hij was ge­ïrriteerd. Het gaat niet meer zo goed, de ­kritiek op Real Madrid en vooral op hem neemt toe. Zidane vond dat meer respect op zijn plaats was. We hebben het recht om de titel te verdedigen, zei hij – of zoiets.

Ik luisterde half – je moet nooit heel erg luisteren naar trainers. Meer was ik gebiologeerd door zijn stem. Hoorde ik die nu voor het eerst? Dat zal wel niet, maar het voelde wel zo.

Wanneer horen wij Zidane nu praten? We zien ze ­allemaal langskomen, al die trainers op hun persconferenties, maar Zidane vrijwel nooit. Voor de beeldjesknippers zegt hij waarschijnlijk weinig interessants.

Weten we of hij een filosofie heeft? Ze kwamen er steeds meer, trainers met filosofieën, trainers die gewichtig uitlegden dat hun voetbal in spelprincipes was vervat, niet meer in wat zij dan ouderwetse systemen vonden. Exegeten tekenden hun voetbal uit, alsof het een beredeneerd lijnenspel kan zijn, en ik dacht maar steeds: wat kunnen spelprincipes meer zijn dan (goed) aanvallen als het kan en verdedigen als het moet?

Zidane, die geweldige voetballer, won als trainer driemaal de Champions League. Nee, een goed paard is nog geen goede ruiter. Hij had natuurlijk ook heel goede voetballers. Wie kan zeggen of hij in de beeldspraak van Co Adriaanse een goede ruiter is? Misschien inhoudelijk, strikt methodisch wel niet. Maar hij was er één die zijn paarden aanvoelde. Je zag voor je hoe hij in de kleedkamer alleen maar zei: “Aanvallen als het kan, verdedigen als het moet”.

De jaren van wijsheid en voortgeschreden inzicht

Dat beeld koester ik, zie ik niet graag verstoord – alleen maar meer naarmate er meer nieuwlichters en uitvinders langs de lijn verschijnen. Ik mag zo nu en dan graag even wegzwijmelen bij beelden van Twitter-accounts over het oude(re) voetbal. Een foto van Didier Deschamps en Zidane – dat speelde met elkaar op een middenveld, daar hoefde geen trainer meer iets aan te doen. Filmpjes met acties van Zidane, die bijna onnatuurlijke souplesse in dat toch rijzige lijf.

Louis van Gaal is ook fan. Hij hield laatst als analist bij Ziggo wat trainers tegen het licht. Pep Guar­diola is hem te dogmatisch, zei Van Gaal. Hij noemde ook Peter Bosz en Erik ten Hag. Daar win je geen grote prijzen mee, zei Van Gaal – en zeg maar dat het niet zo is: Guardiola heeft na zijn Barcelona-tijd met Messi, Xavi en Iniesta nog altijd geen internationale prijs gewonnen, de anderen kan ik onbesproken laten.

Ik moest gniffelen: hoor Van Gaal, ooit de dogmaticus pur sang, de oervader misschien wel van het genre. Maar we moeten hem recht doen. Hij werd met wel degelijk al ander voetbal dan het zijne kampioen met AZ. (“Als er één coach flexibel is, ben ik het”, zei hij me na dat huzarenstukje. En: “Rinus Michels zou nu tegen me zeggen: Jij hebt ook met dat verdedigende blok van zes gespeeld”. Mooi om terug te lezen.) Op het WK 2014 was Van Gaal uiteindelijk de pragmaticus die hij moest zijn.

In zijn vergelijking van trainers prefereerde Van Gaal als analist van nu Zidane, een trainer die ooit ver van hem af moet hebben gestaan. Des te betekenisvoller was dit oordeel van een man in de jaren van wijsheid en voortgeschreden inzicht.

Ja, misschien hield Zidane te lang vast aan de oude kern van Real Madrid. Maar waarschijnlijk wilde hij niet anders (en wilde hij inderdaad zo de titel verdedigen), want wat hebben ze elkaar veel geboden. Of hij er trainer kan blijven, en of hij het wil, we zien wel. Ik blijf graag mijn beeld, de foto’s en de filmpjes koesteren.

Henk Hoijtink bespreekt in zijn columns de voetbalwereld. Lees ze hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden