Estafette

Zilveren estafettemannen hebben alles voor elkaar over. ‘We lopen met hart en ziel’

Ramsey Angela en Liemarvin Bonevacia na het winnen van zilver tijdens de finale 4x400 meter mannen in het Olympic Stadium van Tokio.  Beeld ANP
Ramsey Angela en Liemarvin Bonevacia na het winnen van zilver tijdens de finale 4x400 meter mannen in het Olympic Stadium van Tokio.Beeld ANP

Het succes van de Nederlandse atletiek werd nog eens onderstreept toen de mannenploeg op de 4x400 meter stuntte met de tweede plaats. Op de marathon voegde Abdi Nageeye ook nog zilver toe aan de indrukwekkende medailleoogst.

Antal Crielaard

Het moet een olympisch record traplopen zijn geweest, van de Nederlandse vrouwenploeg op de 4x400 meter. De vier bekeken de olympische finale van de Nederlandse mannenploeg vanaf de tribune. Toen slotloper Ramsey Angela in de laatste meter een zilveren medaille veiligstelde met een fenomenale eindsprint, stormden de vrouwen in vliegende vaart de trap af en vielen de mannen op de baan om de hals. Het zilver op de 4x400 meter kreeg zo een dikke oranje feestrand voor de lege tribunes in het olympisch stadion.

Het tafereel was tekenend voor de teamgeest die is ontstaan door het jarenlang samen trainen op nationaal sportcentrum Papendal. Die collectieve aanpak, met topfaciliteiten, goede coaches en ruimte voor het individu, leidde in Tokio tot een indrukwekkende medailleoogst. Op het laatste onderdeel op de baan zetten de estafettemannen er zaterdag een uitroepteken achter met onverwacht zilver.

Liemarvin Bonevacia, Terrence Agard, Tony van Diepen en Ramsey Angela grepen de zevende atletiekmedaille van deze Spelen. Bovendien was het viertal de eerste Nederlandse mannenploeg in de geschiedenis met een medaille op een estafettenummer. Zondag kwam er door de zilveren medaille voor marathonloper Abdi Nageeye ook nog een achtste plak bij. Daarmee is het atletiek voor Nederland de succesvolste sport deze Spelen.

Dansje tegen de spanning

Het estafettekwartet noemde hun medaille na afloop niet helemaal onverwacht. Femke Bol, de sensatie op 400 meter, analyseerde de prestatie na afloop treffend: “Als ze samen lopen zijn ze stuk voor stuk beter dan individueel.” Terrence Agard: “We hebben hier met hart en ziel gelopen. We waren zo gemotiveerd om dit voor elkaar te krijgen. Ja, we zijn samen sterker, maken elkaar sterker.” Als voorbeeld noemde Agard het dansje waarmee het viertal de olympische arena betrad. “Dat doen we sinds een paar races, en het maakt ons beter. Er valt dan spanning weg en dan kunnen we gaan.”

Het dansje was er voor het eerst tijdens het EK indoor in het Poolse Torun. Daar veroverde de ploeg ook goud. Het team, met toen Jochem Dobber erbij, was in mei dit jaar ook goed voor de wereldtitel in het Poolse Chorzow. Zaterdag in Tokio steeg het viertal – met Agard in plaats van Dobber – boven zichzelf uit. De mannen haalden in het Olympisch Stadion bijna twee seconden van hun oude Nederlands record af: 2.57.18 om 2.59.06.

“We zijn net als een voetbalteam; we zijn individueel misschien niet de beste, maar we weten elkaar wel te pushen tot de limit”, zei startloper Bonevacia. “We geloven in het plan van de coach en we motiveren elkaar. Als we elkaar de waarheid moeten zeggen, bijvoorbeeld als iemand niet zijn best doet tijdens een training, dan doen we dat gewoon. We zijn altijd blijven communiceren, heel professioneel. Dat heeft ons gebracht waar we nu zijn.”

Vechtersmentaliteit

Bonevacia nam als Nederlands recordhouder (44,62) zaterdag de plaats over van Dobber, die hem in de series had vervangen. Bonevacia hoefde toen niet in actie te komen omdat hij een dag daarvoor al de finale van de 400 meter had gelopen. Daarop werd hij achtste. Nederland kwalificeerde zich in Tokio als zesde voor 4x400.

In een indrukwekkende race moest Nederland alleen de Verenigde Staten voor laten gaan. Slotloper Angela zag op het laatste rechte stuk dat Botswana het niet zou volhouden en passeerde dat land vlak voor de finish.

Voor Agard was de finale extra bijzonder. Hij overleefde in september 2015 een zwaar ongeluk, waarbij hij een nekwervel brak. Er werd gevreesd voor een dwarslaesie. Lang leek het erop dat hij zijn atletiekloopbaan kon vergeten. Zaterdag onderstreepte hij zijn vechtersmentaliteit. Met een splittijd van 43,76 was hij de op één na snelste van het hele veld. “Voordat we naar het stadion kwamen heb ik even een besefmoment gehad”, aldus Agard, terugdenkend aan zijn zware ongeval. “Ik werd heel emotioneel en heb heel veel gehuild. Dat heeft echt geholpen. Ik word weer emotioneel als ik eraan denk, maar het was het allemaal waard.”

Lees ook:

Atlete Sifan Hassan voltooit trilogie met olympisch goud op 10.000 meter

Sifan Hassan heeft in Tokio haar tweede olympische titel behaald. De Nederlandse won zaterdag na de 5000 meter ook de 10.000 meter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden