IJshockey

Zelfs het ijshockey in Finland lijdt onder de energiecrisis

Kinderen aan het trainen op een buitenbaan in Oulu. Beeld AFP
Kinderen aan het trainen op een buitenbaan in Oulu.Beeld AFP

Door de energiecrisis maken Finse ijshockeyclubs zich zorgen over hun voortbestaan. De leden moeten noodgedwongen buiten trainen in de snerpende kou.

Thomas Sijtsma

Verschillende ijshockeyclubs in Finland zijn voor hun trainingen uitgeweken naar de buitenlucht omdat ze de energiekosten voor hun binnenbaan niet meer kunnen opbrengen. Zo ook het vierhonderd leden tellende Ahmat uit Oulu, de dichtst bevolkte stad in het noorden van het land op nog geen tweehonderd kilometer van de poolcirkel. Kinderen staan te blauwbekken, maar de club heeft geen keus en houdt de deuren van de ijshal gesloten.

“De prijsstijging was het afgelopen jaar zodanig dat het niet mogelijk was om tegen deze prijzen open te gaan”, zei Maarko Paananen, hoofdcoach van Ahmat, tegen persbureau AFP. Wanneer de club de ijsbaan wel opent, verdrievoudigen de energiekosten voor het winterseizoen tot 150.000 euro.

Overheidssteun noodzakelijk

Volgens het Finse equivalent van het Centraal Bureau voor de Statistiek waren de gemiddelde kosten voor elektriciteit voor Finse consumenten in het derde kwartaal 40 tot 60 procent hoger dan een jaar eerder. Net als in Nederland is steun van de overheid noodzakelijk om het voortbestaan van sportverenigingen te garanderen.

Dat is een gevolg van de Russische inval in Oekraïne. Finland was in februari – net als Letland – voor 90 procent afhankelijk van Russisch gas. Nadat de levering van stroom al was beëindigd, sloot Russisch staatsgasbedrijf Gazprom in mei het gas af voor de buren in het noordwesten nadat Finland weigerde met roebels te betalen en het lidmaatschap van de Navo aanvroeg. De Finse regering kwam daarop voor het eerst sinds de oliecrisis in de jaren zeventig met een energiebesparingscampagne die onder andere het gebruik van ijsbanen en sauna’s moest beperken.

Hard gelag

Een hard gelag voor de ruim 30.000 kinderen die zijn aangesloten bij een ijshockeyclub. Een veelvoud van dat aantal beoefent de sport met vrienden in de vrije tijd. IJshockey is met afstand het meest populair in het Noord-Europese land. De mannen zijn zelfs regerend wereld- en olympisch kampioen.

“Dit seizoen wordt het behoorlijk moeilijk voor verenigingen, en vooral in het nieuwe jaar kunnen de kosten op veel plaatsen stijgen”, zegt Jukka Toivakka van de Finse ijshockeybond. “We hebben gemeenten en ijsbaaneigenaren opgeroepen om de jeugdsport niet op te offeren aan deze tijdelijke impact van energieprijsstijgingen.”

Bij Ahmat, waar de in Amerika spelende ster Sakari Manninen de sport leerde, staan ze al in de kou. Net als andere clubs zijn ze uitgeweken naar een voetbalveld dat in de wintermaanden is ingevroren tot ijshockeybaan. Het ijs wordt meestal gedeeld met andere clubs of schaatsende families en vrienden.

Ledenaantal loopt terug

Paananen maakt zich zorgen over de onzekere beschikbaarheid van het ijs en de groeiende reisafstanden. “Het aantal leden loopt momenteel behoorlijk terug. We kunnen geen nieuwe spelers krijgen als onze eigen ijsbaan niet open is.”

De leden die er nog wel zijn komen steeds minder vaak opdagen. Op strenge winteravonden zijn temperaturen van ruim tien graden onder nul geen uitzondering. Ouders beschermen kinderen tegen de snerpende kou en houden ze thuis. Als de energieprijzen blijven stijgen, zou nieuw olympisch succes in de toekomst weleens schaarser kunnen worden.

Lees ook:

Geen financiële steun voor amateurclubs voor wie de energieprijs nu al te hoog is

Moties van Kamerleden om amateursportclubs en sportaccommodaties financieel te ondersteunen werden dinsdag verworpen. En dat terwijl sportverenigingen nu al in acute problemen zitten. Door de hoge energielasten dreigen ze deze winter om te vallen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden